LANGUAGE TRANSLATE

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

24 Şubat 2012 Cuma

LİNUX KABUKLARI VE ÖZELLİKLERİ


Kabuk İşlemleri
Sisteme girdiğiniz anda kabuk programı çalıştırılır. Bu andan sonra yapacağınız tüm işlemler bu kabuk programı tarafından yönetilir ve denetlenir. Kabuk, klavyeden girilen komutları çalıştırarak bir arabirim görevi yapar. UNIX (ve Linux) altında geliştirilen birçok kabuk çeşidi ve bunların herbirinin kendine ait özelliği vardır.
  Kabuklar kullanıcıların sistem ile etkileşimini sağlayan programlardır. Bu programlar sayesinde kullanıcı istediği komutları çalıştırabilir ve sonuçları görebilir.
Linux sistemler ile birlikte en çok bash kabuğu kullanılmaktadır. Sistemde bulunan kabuklar /etc/shells dosyasında da bulunmaktadır. Bu dosyada tanımlanmış olan kabuklar sistemde geçerli olan kabuklardır. Bu dosyada tanımlı olmayan kabuklarda sistemde bulunabilmektedir.

 
$ cat /etc/shells
/bin/ash
/bin/bash
/bin/bash2
/bin/bsh
/bin/csh
/bin/false
/bin/sh
/bin/tcsh 
Linux sistemlerde çoğunlukla aşağıdaki kabuklar bulunmaktadır :   

 
  • sh (Shell ya da Bourne Shell): İlk UNIX kabuğu.
  • ksh (Korn Shell): sh uyumlu, birçok ek programlama özelliği içeren bir kabuk. Bu kabuk da yaygın bir kitle tarafından kullanılıyor.
  •       Bash (Bourne again shell) : Unix türevlerinde kullanılan temel kabuklardan olan sh ile uyumlu ve bir çok ek özelliği bulunan bir kabuktur. En önemli özelliklerinden biri dosya ve komut isimlerini tamamlayabilme yeteneğidir. Çoğu linux dağıtı ile beraber varsayılan kabuk olarak kullanılır.
Kullanım kolaylığı bakımından en çok rağbet gören bash, GNU tarafından kaynak koduyla birlikte olarak dağıtılıyor. bash sh ve ksh uyumluluğunu korurken, özellikle etkileşimli kullanıma yönelik (komut tamamlama, gibi) birçok yenilik de içerir.
  •      Csh (C Shell) : Komut yapısı itibari ile C’ye benzer bir yapı kullanan bir kabuktur.
  •         Tcsh : Csh kabuğunun gelişmiş halidir. Dosya ve komut tamamlama desteğini içerir.

O an hangi kabuk üzerinde yeraldığınızı öğrenmek için şunları yazın. 
  
$ echo $SHELL
/bin/bash
Sıkça kullanılan kabuklar,
Yukarıdaki kabuk programlarından sh, ksh ve bash birbirleriyle uyumludur ve yukarıda en ilkelden en gelişmişe göre sıralanmışlardır. Aynı durum csh ve tcsh için de geçerlidir.
Kabuk programları genellikle /bin dizini altında yeralır. Kullanıcının sisteme girerken hangi kabuğu kullanacağı /etc/passwd dosyasında yeralır. Bunu değiştirmek için chsh (change shell) komutunu kullanabilirsiniz.
$ chsh
Changing the login shell for tugay
Login Shell [/bin/sh]: /bin/bash

$

Kullanabileceğiniz tüm kabuklar /etc/shells dizininde yer almaktadır. Aşağıda örnek bir /etc/shells dosyasını görebilirsiniz.

$ cat /etc/shells
/bin/bash
/bin/sh
/bin/ash
/bin/tcsh
/bin/csh
/bin/ksh

Yukarıdaki bilgilere göre bu sistemde Bash, sh, ash, tcsh, csh, ksh kabukları tanımlıdır.
ALINTIDIR
KAYNAK:www.belgeler.org