LANGUAGE TRANSLATE

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

13 Şubat 2012 Pazartesi

DOSYA VE DİZİN İŞLEMLERİ-4


Dosya ve Dizinlerin Kopyalanması ve Taşınması

Linux işletim sisteminde kopyalama işlemi cp komutu ile gerçekleştirilmektedir. Bu komutun temel kullanım şekli aşağıdaki gibidir :
cp [seçenekler] kaynak hedef

Kaynak ve hedef olarak belirtilen parametreler dosya veya dizin olabilir. Cp komutunun alabileceği temel parametreler aşağıdaki gibidir :

  • -R : Bu parametre dizinleri kopyalamak için kullanılır. Herhangi bir dizin kopyalanacağı zaman bu parametre verilmediği takdirde cp komutu dizini kopyalamaz. Bu parametre sayesinde dizin ve içinde bulunun dosya ve alt dizinler hedef dizine kopyalanır.

[root@seawolf /tmp]# ls -l kurs_ornek
-rw-r--r-- 1 root root 95 Aug 1 14:21 kurs_ornek
[root@seawolf /tmp]# cp kurs_ornek kurs_ornek_kopya

Linux işletim sisteminde taşıma işlemi mv komutu ile gerçekleştirilmektedir. Bu komut aynı zamanda dosyanın isminin değiştirilmesi içinde kullanılmaktadır. Bu komutun temel yapısı aşağıdaki gibidir :
  
mv [seçenek] kaynak hedef 

Kaynak ve hedef olarak belirtilen parametreler dosya veya dizin olabilmektedirler. Bu parametrelerin işlevleri cp komutundaki işlevleri ile aynıdır. Dosyaları bir yerden başka bir dizine almak için mv komutu kullanılır. mv komutu, aynı zamanda dosya isimlerini değiştirmek üzere de işletilebilir.

$ cp yazi.txt /tmp
(yazi.txt adlı dosyayi /tmp dizinine kopyala)

$ mv yazi.txt /tmp/yazi
(yazi.txt isimli dosyayi /tmp dizini altina ismini yazi olarak degistirerek koy
Kopyalama işlemi sadece dosyalar üzerinde değil, dizinler üzerinde de yapılabilir. Farklı dosya sistemleri üzerinde olmamak kaydıyla bir dizin ve altındaki herşeyi, başka bir dizine kopyalayabilir veya hareket ettirebilirsiniz. Kopyalarken bu işlem için -R parametresi kullanılır, mv komutu için -r parametresine gerek yoktur.
$ cp -R /home/tugay/temp /tmp
(/home/tugay/temp dizinini ve icindeki her dosyayi /tmp altina kopyala)

$ mv yazi.txt ~/benim
(yazi.txt isimli dosyayi ev dizini altindaki benim dizinine kopyala)

 Çalışma Dizininin Değiştirilmesi ve Çalışma Dizininin Öğrenilmesi


Linux işletim sisteminde diğer işletim sistemlerinde de olduğu gibi bulunulan dizinin değiştirilmesi için cd komutu kullanılmaktadır. Cd ayrı bir program olarak bulunmamaktadır. Cd komutu kabuk programına gömülmüş olarak bulunur. Cd komutunun temel kullanım şekli aşağıdaki gibidir :

cd [geçilecek_dizin] 

Geçilmesi istenen dizin parametresi verilmediği takdirde kullanıcının ev dizinine geçilir. Geçilmesi istenen dizin istendiği takdirde tam yol olarak, istendiği takdirde de göreceli yol olarak verilebilir. Tam yol ile belirtilen geçilmesi istenen dizinin kök dizininden itibaren bulunduğu yerin belirtilmesidir.(Örnek : /usr/bin , /home/tufan). Göreceli yol ise içinde bulunulan dizinden geçilmesi istenen dizine gidilmesi için gereken yolu belirtir. Örnek olarak /usr dizininde iken /usr/bin dizinine geçmek için “cd bin” komut verildiğinde göreceli yol tanımlanmış olur. “cd /usr/bin” komutu kullanıldığında ise tam yol tanımlanmış olur.
Geçilmek istenen dizin parametresi olarak cd komutu aşağıdaki özel karakterleri de kabul etmektedir (Bu parametreler dizinler için referanslar olduklarından diğer komutlar ile de kullanılabilr) :

  • . : Bulunulan dizini referans eder.
  • .. : Bir üst dizini referans eder.
  • ~[kullanıcı_ismi] : Belirtilen kullanıcının ev dizinini referans eder. Kullanıcı ismi
kullanılmadığı takdirde geçerli olan kullanıcının ev dizini referans edilir.
  • - : Bir önce bulunulan dizini referans eder. Bu parametre sadece cd komutunda geçerlidir.

İçinde bulunulan dizini öğrenmek için pwd komutu kullanılır. Bulunulan dizini öğrenmek için sadece “pwd” yazılması yeterlidir.

[root@atlas /root]# pwd
/root

[root@atlas /root]# cd ~tufan
[root@atlas tufan]# pwd
/users/bim/tufan

[root@atlas tufan]# cd -
[root@atlas /root]# pwd
/root

[root@atlas /root]# cd ..
[root@atlas /]# pwd
/

[root@atlas /]# cd .
[root@atlas /]# pwd
/

[root@atlas /]# cd
[root@atlas /root]# pwd
/root
ALINTIDIR.
KAYNAK:www.belgeler.org