LANGUAGE TRANSLATE

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

8 Şubat 2012 Çarşamba

DOSYA VE DİZİN İŞLEMLERİ-1


1)Yeni Dosya Yaratmak

Yeni bir dosya yaratmanın en basit yolu touch komutunu kullanmaktır. Bu komut varolamayan bir dosya ismi ile çağırıldığı takdirde boş bir dosya yaratacaktır. Sırf metin içerecek dosyaların yaratılması için editörler de kullanılabilir. Touch komutu aşağıdaki yapıya sahiptir :

$ touch dosya_ismi 
 
2)Yeni Dizin Yaratmak

  Linux İşletim Sisteminde yeni dizin yaratmak için mkdir komutu kullanılmaktadır. Mkdir komutu temel de aşağıdaki yapıya sahiptir : 

# mkdir dizin
 
3)Dizinlerin ve Dosyaların Silinmesi

Sistemde varolan dosya ve dizinlerin silinmesi için rm komutu kullanılmaktadır. Ayrıca dizinleri silmek için rmdir komutu da kullanılabilir. Rm komutunun temel yapısı aşağıdaki gibidir :

  Dosyalar için : rm dosya_ismi
Dizinler için : rm –r dizin_ismi

  Dizinleri silmek için –r parametresinin kullanılmasının nedeni dizinlerin silinmesi için ilk olarak içlerinde bulunan dosya ve diğer dizinlerin silinmesi gerekliliğidir. –r parametresi ile rm komutu rekursif olarak çalışarak belirtilen dizin altında bulunan tüm dizin ve dosyaları , son aşamada da belirtilen dizini silecektir. Eğer silinmesi istenen dizin içinde hiç bir dosya veya başka dizin barındırmıyor ise rmdir komutu ile de silinebilir. İçinde dosya veya başka dizin barındıran dizinler rmdir komutu ile silinemezler. Bir daha kullanılmayacak olan dosyalar, rm komutuyla silinebilir. Dosyaları silerken iki kere düşünün, zira Linux altında silinen bir dosyanın geri dönüşü olmaz. Eğer bu tür hataları çok yapıyorsanız rm komutunu -i parametresi ile birlikte kullanın, bu sayede Linux, dosyayı silmeden önce kullanıcının da onayını alır.

$ rm -i README
rm: remove `README'? y (sileyim mi ?)
$
ALINTIDIR.
KAYNAK:www.belgeler.org
                    www.linuxdoc.org