LANGUAGE TRANSLATE

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

8 Aralık 2013 Pazar

Ubuntu 13.10 da Varsayılan Ekran Sunucusu Artık Mir

Canonical açık kaynak grafik sürücülerine daha etkin bir şekilde desteklenmesi amacıyla Xserver yerine kendi ekran sunucusu Mir’i kullanma kararı aldı.Karar 13.10 sürümüyle birlikte uygulanmaya başlanacak.

Unity 7′li Mir ve Xmir, masaüstü ortamları ve çoklu monitör sistemlerinde çalışabilmek ve beklentileri karşılamak için uygun bir ortam sağlıyor.
Ekim ayı sürümüyle birlikte Xmir/mir herkes tarafından kullanılabilecek.
Açık kaynak sürücülerle beraber Mir doğrudan kullanılabilecekken sahipli sürücülerle (Nvidia, ATI) çalışan kullanıcılar ise Mir üzerinde çalışan X sunucusunu yani XMir’i kullanacaklar. Buradan da anlaşılabileceği üzere XMir esasında X’in Mir üzerinde çalışması sistemine Canonical tarafından verilen bir isimden ibaret.
Şu anda, grafik kartı üreticileri ikili sürücüleri için Mir desteği sağlamasalar da geliştiriciler bir süre sonra bu şirketlerin Mir için destek vermeye başlayacaklarını belirtiyorlar.
Aşağıdaki bağlantıdaki  gibi Xmir, zaten LXDE ve KDE masaüstü ortamlarında çalışabiliyor
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8h0m-ZjPxe8
Peki neden 13.10 ile kullanılmaya başlıyor?
Aslında bu sorunun cevabı çok basit.Şirket, Xmir/Mir’in 14.04 LTS sürümüyle birlikte uzun süre desteğindeki test sürecini 13.10 da atlatmak istiyor.Hazırlıklar ve donanım eksiklikleri,performans denemeleri 13.10 sürümüyle kararlı hale getirilebilecek.
Telefon, tablet ve tv’lerde birbiri içerisinde birbirleriyle çalışan kod sistemleri mevcut. Ubuntu Mir projesi kısa vadede Canonical şirketi için önemli bir adım olacak.Ancak şunu da eklemek gerekir ki, Mir için ciddi anlamda test süreci ve büyük tepkiler de bekleniyor, şayet alınan riskler ekran sunucuları aşamasında Ubuntu için bir eşik noktası olabilir.Ancak Mir’den beklentiler göz önüne alındığında hafiflik ,kararlılık ve teknolojik yenilik kelimeleri kulağa oldukça hoş geliyor.
Eğer 13.10 beta kullanıcısı iseniz Mir/Xmir kullanmak için şu bağlantıdan bilgi alabilirsiniz : http://www.olli-ries.com/running-mir/
kaynak: http://www.omgubuntu.co.uk/2013/06/mir-display-server-to-ship-default-in-ubuntu-13-10

Bu ileti 28 Haziran 2013 – 15:46:47 tarihinde okan_668 tarafından yazılan forum haberinden derlenmiştir.