LANGUAGE TRANSLATE

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

7 Aralık 2013 Cumartesi

Linuxta Tv İzleme NASIL OLUR?

           Linux TV  Linux ile tv izlemenin avantajları ve 
Linux ile tv izlemek için gerekli komutlar 

Öncelikle şunu söylemek lazım değişen uydular ve değişen kanal frekansları var ,evdeki uydu alıcınızın frekanslarını güncellemek için bile uydu frekanslarını bilmek ve değiştirmeyi öğrenmek gerekiyor.
Bunun için Türkiye olarak gerekli ön bilgiyi verelim.
Dünyadaki uydu frekanslarını veren çokça site var. Türkiye için ise frekansların ana kaynağına bakmak en doğrusu. Adres:
Burda bilmemiz gereken bu listenin de zamanla değişebileceği 18.11.2013 tarihi itibariyle uydu alıcılar için Turksat tarama kanalı olarak tavsiye ettiği frekans şöyle:
Kanal Adı TÜRKSAT TANITIM
Frekans 11844 V (Dikey)
SR 2222
FEC 3/4
İçerik Tanıtım, Otomatik Tarama ve Teletext
Tek tek bütün kanalların frekanslarını bu tarih itibariyle pdf olarak sitemizden de indirebilirsiniz.
Gelelim neden linux ile tv kartı kullanalımı konusana.
Tv kartları üreticileri ürettikleri ürün ile birlikte en çok kullanılan windows işletim sistemine özgü drivleri ve programları içerin cd'yi de ürünle birlikte veriyorlar. Windows sürümleri sürekli değişince üreticiler yeni driver ve program üretmek zorunda kalıyorlar veya bu desteği vermiyorlar. Kendi web sitelerinde bile geçerli windows sürümünüz için uygun bir driver yada program bulamıyabiliyorsunuz. Artı ürün ile birlikte gelen cdyi ,programları kullansanız bile değişen uydular ve uydu frekansları oluyor bu durumda yine kapalı kodlu windows programları ihtiyacı görmüyor. Peki linuxta durum ne linuxta ücretsiz olarak güncellenen bir işletim sitemi dünyası var. Son sürüm linux dağıtımınızı internetten indirmenin dışında bir maliyeti yok. Öğrenmeniz gereken az sayıda bilgiyle tv kartı donanımınızdan windowsa göre daha çok verim almanız mümkün. Hız ve stabilite bakımından linuxta tv izlemenin zevki windowsta yok.
Günümüzde artık analog tv kartları kullanımı azaldı ama hala analog tv kartı kullananlar varsa bu tür tv kartları için linuxta en çok kullanılan dvb-t tv programı tvtime. Basit ve kullanışlı bir arayüzü var ,çok fazla ayar gerektirmiyor.
Dijital tv kartları arasının kullanımı için ise daha çok program var(kaffeine ,me-tv,klear) ama bu kartlar içinde en başta kullanılan program kaffeine adlı program. Dijital tv sekmesine sahip kde için yazılmış bir player aslında ama diğer masaüstlerindede kurularak rahatlıkla kullanılabilir. Sisteminizde kurulu değilse paket yöneticinizden kaffeine ,dvb-apps, w_scan programlarını kurun.
Örnek olarak deb tabanlı dağıtımlar için
apt-get install kaffeine
apt-get install dvb-utils
apt-get install dvb-apps
gentoo için
# emerge linuxtv-dvb-apps
fedora için
# yum install dvb-apps
suse için
# zypper install dvb
Arch Linux için
# pacman -S linuxtv-dvb-apps
komutlarını kullanabilirsiniz. Kaynak koddan derleme yapmakda mümkün
cd dvb-apps
make
sudo make install
kullanabilirsiniz.
Bu programlarla dvb-s kartınızı kullanmanız mümkün ama olurda görüntü alamıyorsanız bunun ilk sebebi donanıma ait doğru sürücü yüklenmemiş olabilir. Usb bağlantılı bir tvkartınız varsa onu görmek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.
lsusb
lsusb
=> Bus 001 Device 004: ID 2304:020f Pinnacle Systems, Inc. PCTV 400e BDA Device
Bu tv kartı için uygun fw uzantılı uygun driveri üreticinin sitesinden veya eski donanım cd sinden veya başka bir yerden bulmanız gerekebilir. Sonraki aşama bu dosyayı /lib/firmware klasörüne kopyalamak.
su
cp dvb-usb-pctv-400e-01.fw /lib/firmware
kopyalama işlemini komut satırından yada grafik tabanlı bir şekilde yapabilirsiniz. Sonra sisteminizi kapatıp açın.
ubuntu için bu kapalı kodlu sürücüleri kurmak için bir komut var.
sudo apt-get install linux-firmware-nonfree
Ama driverler için farklı adresler de var.
http://thadathil.net:8000/dvb/fw/
Toplu halde tvkartları için bir sıkıştırılmış bir paket sitemizde var. Tv kartınızın adına göre uygun sürücüyü bu sıkıştırılmış dosya içinde bulabilirsiniz.
Kurulumdan sonra ana menüden kaffeine simgesine tıklayarak uygulamayı açın. İlk yapmanız gereken üst menüdeki seçeneklerden Televizyon>Televizyonu yapılandır olmalıdır.Aynı pencere üzerinde Aygıt1 bölümünden sağ taraftaki seçeneklerden yayınlarını almak istediginiz uydu seçimini yapın ( Türksat, Hotbird vs.) Birden çok uydu seçimi yapıyorsanız o zaman kaynak bölümünden ikinci uydu seçimini yukarı-aşağı ok tuşu yardımıyla belirleyin. Sonra Tamam butonuna tıklayıp işlemi bitirin.Bu aşamada açılan ikinci pencerede "Tarama verisini internet üzerinden güncelle" butonuna tıklayın. Üçüncü pencerede bu görülecektir. İnternet bağlantınız yoksa güncel tarama verilerini elle scanfile.dvb dosyasını düzenlemeniz gerekir. Aksi halde öntanımlı gelen veriler üzerinden tarama yaparsanız istediginiz kanalları almayabilirsiniz.Tv kanallarının parametreleri ( Frekans,sembol hızı vs. ) scanfile.dvb dosyasında yer almaktadır. Yeni bir kanal eklemek yada var olan eski parametreleri silmek isteyebilirsiniz. Önce home klasörünü açın. Üstteki görünüm menüsünden gizli dosyaları göster seçenegi önüne tık koy. Düzenlemek istedigin dosyanın yolu
/home/KULLANICI ADI/.kde4/share/apps/kaffeine/scanfile.dvb
şeklindedir. Kaffeine klasöründe scanfile.dvb dosyasını açın. Burada tüm uyduların listesi bulunmaktadır. Örnegin; Türksat uydusunu bulun. Türksat altında kanalların parametreleri bir başka deyişle frekans ve sembol hızlarının listesi görülmektedir. Bu listeyi silip güncel Türksat otomatik arama degerleri olan 11844 V 2222 3/4 degerlerini uygun şekilde ekleyin. Kaydedip dosyayı kapatın. Aşağıdaki resimde ne şekilde olacağı görülmektedir. Sonra kaffeine uygulamasını açıp tarama yapın. Burda püf nokta şu yukarda pdf dosyasında verdiğimiz kanalların ve frekanlarını scanfile.dvb dosyasına yazarken sona üç sıfır eklemek gerekmekte.
yani türksat bölümü dosyanın ortalarında bir yerde şöyle olmalı:
S 11844000 V 2222000 3/4
Tarama yaptığınızda istediğiniz kanalları ctrl ve fare yardımıyla seçtikten sonra seçilmişleri ekle tuşuyla sol tarafa ekledikten sonra alfabetik olarak bütün kanalları görebilir ve izleyebilirsiniz. İyi seyirler.
 
 
kaynak:www.linuxhaberleri.com