LANGUAGE TRANSLATE

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

7 Aralık 2013 Cumartesi

Lilo Açılış Yöneticisi



Lilo açılış yöneticisi 
      Stabil,Basit, Kullanışlı


Lilo açılış yöneticisi grub-customizer gibi grup düzenleyici programlar mevcut olmasına rağmen gurub yüklü bilgisayarımda çok açılış hataları görmeye başladıktan sonra lilo açılış yöneticisini denedim. İyi ki denemişim. Çok sorunsuz ve kullanımı da grubtan kolaymış. 
Canlı bir cd üzerinde de lilo açılış yöneticini yeniden kolayca kurmanız mümkün. Bunun için öncelikle root olacağımız linux yüklediğimiz partitasyonu seçiyoruz. Bu geçiş işlemini kolaylıkla yapabilmeniz için ilgili partitasyonu komut satırından bağlamak en doğru yoldur. Bunun için
su
mount /dev/sda3 /sda3
örneğinden faydalanabilir.
Bundan sonraki aşamada sadece
chroot /sda3 /bin/bash
komutunu kullanmak ilgili partitasyonda root olarak bulunmamızı sağlar aşağıdaki komutu da bundan sonra kullanabilirsiniz ama zorunlu değil.
root=/dev/sda3
Sonraki aşama girdiğiniz linuxta zaten lilo kurulmuşsa ayarları bozulduğu için yeniden yüklemek gerekmişse aşağıdaki komutu verek ok ok diyerek sisteme liloyu yeniden kurabilirsiniz. Diğer partitasyonlardaki işletim sistemleri lilo ya eklenmeyecektir ama kurtarmak istediğiniz işletim sistemi liloyla açılacaktır Sistem açıldıktan daha sonra /etc/lilo.conf dosyasını düzenleyerek diğer işletim sistemlerini ekleyebilirsiniz.
liloconfig
Eğer sistemimizi canlı cd den açmışsanız tebrikler. Artık sistemimizi yeniden arçılır hale getirmiş oldunuz.
Lilo açılış yöneticis sisteminizde kurulu olmalıdır.
Liloyu kurmadan önce initrd güncellemesi yapmanız tavsiye edilir eklemek istediğiniz sistemi lilonun görmesi açısından lilo.conf dosyasını düzenlemek gibidir. Ama güncel slackware kernellerinde lilo.conf dosyasında initrd dosyası gösterilmez.Yani mkinitrd komutu şart değildir.
Kullanabileceğiniz komutlar aşağıdak gibidir tabi sda3 örnek olarak yazılmıştır.
mount /dev/sda3 /sda3
chroot /sda3 /bin/bash
root=/dev/sda3
cd /boot
mkinitrd -c -k 3.9.5 -m ext4
aşağıdaki komutta başka bir örnek:
mkinitrd -c -k 3.10.17 -m ext4-f ext4 -r /dev/sda3
komutlarını girmeniz yeterlidir. Yukardaki 3.10.17 sisteminizdeki linux kernelinin vmlinuz-3.10.17 sonundaki rakamlardır.
Lilo kurulmamışsa sisteminize göre ilgili paket yöneticisinden kurun. Kurduktan sonra vereceğimiz komut :
liloconfig
Bu komut grafik tabanlı bir kurulum başlatır. İşlemi uygun adımları takip ederek bitirin.
Sonra yapılandırma ayarlarımıza bakabiliriz. etc içerisinde lilo.conf denilen dosyayı istediğimiz bir metin editörüyle düzenleyebiliriz.
leafpad /etc/lilo.conf
Eğer sisteminizin açılışına eklemek istediğiniz başka bir işletim sistemi varsa burda gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Öncelikle açılış yöneticisinin olduğu sisteminize diğer sistemi mount etmiş olmalısınız. bunun için /etc/fstab dosyasını düzenlemeyi unutmayın. Aşağıda örnek olarak /dev/sda2 partitasyonu sistemde /mnt/debian olarak mount edilmiştir.Bunun için komutlar
mkdir /mnt/debian
sonra bütün partitasyonları bağlamak için komut
mount -a
Sonraki aşama lilo.conf dosyasının düzenlenmesi vede o aşağıdaki gibi debian eklenerek düzenlenebilir.Burdaki püf nokta vmlinuz imaj dosyalarından güncel olanını seçip tam ismini yani uzantıyla(amd64.vb) yazmanız gerekmesidir.
nano /etc/lilo.conf
# Debian
image = /mnt/debian/boot/vmlinuz-2.6.26
initrd = /mnt/debian/boot/initrd.img-2.6.26-1-686
root = /dev/hda(NUMBER)
label = Debian
read-only
Burda amaç açılış yöneticisinde diğer sistemlerin yüklü olup olmadığı eğer yüklüyse sırası vb değiştirmek ,yüklü olmayan sistemleri de güncellemek. Bu dosyanın üzerinde değişiklik yaptıktan sonra kullanacağımız güncelleme komutu:
lilo -v
yada
/sbin/lilo -v
Şimdi lilo.conf dosyasındaki yaptığımız değişiklikler çalışır hale gelmiş oldu.
KAYNAK:www.linuxhaberleri.com