LANGUAGE TRANSLATE

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

8 Aralık 2013 Pazar

Ubuntu 13.10 da Varsayılan Ekran Sunucusu Artık Mir

Canonical açık kaynak grafik sürücülerine daha etkin bir şekilde desteklenmesi amacıyla Xserver yerine kendi ekran sunucusu Mir’i kullanma kararı aldı.Karar 13.10 sürümüyle birlikte uygulanmaya başlanacak.

Unity 7′li Mir ve Xmir, masaüstü ortamları ve çoklu monitör sistemlerinde çalışabilmek ve beklentileri karşılamak için uygun bir ortam sağlıyor.
Ekim ayı sürümüyle birlikte Xmir/mir herkes tarafından kullanılabilecek.
Açık kaynak sürücülerle beraber Mir doğrudan kullanılabilecekken sahipli sürücülerle (Nvidia, ATI) çalışan kullanıcılar ise Mir üzerinde çalışan X sunucusunu yani XMir’i kullanacaklar. Buradan da anlaşılabileceği üzere XMir esasında X’in Mir üzerinde çalışması sistemine Canonical tarafından verilen bir isimden ibaret.
Şu anda, grafik kartı üreticileri ikili sürücüleri için Mir desteği sağlamasalar da geliştiriciler bir süre sonra bu şirketlerin Mir için destek vermeye başlayacaklarını belirtiyorlar.
Aşağıdaki bağlantıdaki  gibi Xmir, zaten LXDE ve KDE masaüstü ortamlarında çalışabiliyor
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8h0m-ZjPxe8
Peki neden 13.10 ile kullanılmaya başlıyor?
Aslında bu sorunun cevabı çok basit.Şirket, Xmir/Mir’in 14.04 LTS sürümüyle birlikte uzun süre desteğindeki test sürecini 13.10 da atlatmak istiyor.Hazırlıklar ve donanım eksiklikleri,performans denemeleri 13.10 sürümüyle kararlı hale getirilebilecek.
Telefon, tablet ve tv’lerde birbiri içerisinde birbirleriyle çalışan kod sistemleri mevcut. Ubuntu Mir projesi kısa vadede Canonical şirketi için önemli bir adım olacak.Ancak şunu da eklemek gerekir ki, Mir için ciddi anlamda test süreci ve büyük tepkiler de bekleniyor, şayet alınan riskler ekran sunucuları aşamasında Ubuntu için bir eşik noktası olabilir.Ancak Mir’den beklentiler göz önüne alındığında hafiflik ,kararlılık ve teknolojik yenilik kelimeleri kulağa oldukça hoş geliyor.
Eğer 13.10 beta kullanıcısı iseniz Mir/Xmir kullanmak için şu bağlantıdan bilgi alabilirsiniz : http://www.olli-ries.com/running-mir/
kaynak: http://www.omgubuntu.co.uk/2013/06/mir-display-server-to-ship-default-in-ubuntu-13-10

Bu ileti 28 Haziran 2013 – 15:46:47 tarihinde okan_668 tarafından yazılan forum haberinden derlenmiştir.

7 Aralık 2013 Cumartesi

Seamonkey ve Firefox Kullanıcı Arayüzü İçin Dil Paketi

           SeaMonkey  Firefox browser Türkçeleştirme ve Seamonkey farkı


Slackware yada başka bir linux dağıtımında firefoxun ingilizce olması canınızı sıkıyorsa üzülmeyin düzeltmek mümkün. Aşağıdaki linkten firefox sürümünüze ait xpi dosyasını web browserinizle açıyorsunuz.
Kullandığınız firefoxun sürümünü öğrenmek için yapmanız gereken Firefox menüsünden help ve about firefox sekmelerinden öğrenebilirsiniz.
https://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/15.0.1/linux-x86_64/xpi/
Seamonkey browser içinde aynı yoldan hareket ediyoruz help vede about seamonkey sekmesinden sürüm numaramızı öğrendikten sonra ilgili dil paketini browserden indirmek için arıyoruz.
https://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/seamonkey/releases/2.22/langpack/seamonkey-2.22.tr.langpack.xpi
Sonraki aşamada sıradan bir eklenti gibi kurulum gerçekleşiyor browseri kapatıp açtıktan sonra yeni görünüm önyüzü istediğiniz dilde değiştiğini göreceksiniz.
Ayrıca belirtmekte fayda var Seamonkey ile beraber dahili olarak thunderbird gibi bir pop istemcisi de geliyor. Oda eklentiyi kurduktan sonra türkçeleşiyor. Browserin sol alt köşesinde mektup şeklinde simgesiyle  kullanabiliyorsunuz.
Ayrıca aşağıdaki komut satırında da düzenleme yapabilirsiniz.
komut satırına aşağıdaki komutu yazıyoruz
about:config
ileri deyip ikinci sayfada general.useragent.locale  kelimelerini arıyoruz
vede dil ayarlarını kendi dilimize göre
tr_TR
düzenliyoruz.




kaynak:www.linuxhaberleri.com

Linuxta Tv İzleme NASIL OLUR?

           Linux TV  Linux ile tv izlemenin avantajları ve 
Linux ile tv izlemek için gerekli komutlar 

Öncelikle şunu söylemek lazım değişen uydular ve değişen kanal frekansları var ,evdeki uydu alıcınızın frekanslarını güncellemek için bile uydu frekanslarını bilmek ve değiştirmeyi öğrenmek gerekiyor.
Bunun için Türkiye olarak gerekli ön bilgiyi verelim.
Dünyadaki uydu frekanslarını veren çokça site var. Türkiye için ise frekansların ana kaynağına bakmak en doğrusu. Adres:
Burda bilmemiz gereken bu listenin de zamanla değişebileceği 18.11.2013 tarihi itibariyle uydu alıcılar için Turksat tarama kanalı olarak tavsiye ettiği frekans şöyle:
Kanal Adı TÜRKSAT TANITIM
Frekans 11844 V (Dikey)
SR 2222
FEC 3/4
İçerik Tanıtım, Otomatik Tarama ve Teletext
Tek tek bütün kanalların frekanslarını bu tarih itibariyle pdf olarak sitemizden de indirebilirsiniz.
Gelelim neden linux ile tv kartı kullanalımı konusana.
Tv kartları üreticileri ürettikleri ürün ile birlikte en çok kullanılan windows işletim sistemine özgü drivleri ve programları içerin cd'yi de ürünle birlikte veriyorlar. Windows sürümleri sürekli değişince üreticiler yeni driver ve program üretmek zorunda kalıyorlar veya bu desteği vermiyorlar. Kendi web sitelerinde bile geçerli windows sürümünüz için uygun bir driver yada program bulamıyabiliyorsunuz. Artı ürün ile birlikte gelen cdyi ,programları kullansanız bile değişen uydular ve uydu frekansları oluyor bu durumda yine kapalı kodlu windows programları ihtiyacı görmüyor. Peki linuxta durum ne linuxta ücretsiz olarak güncellenen bir işletim sitemi dünyası var. Son sürüm linux dağıtımınızı internetten indirmenin dışında bir maliyeti yok. Öğrenmeniz gereken az sayıda bilgiyle tv kartı donanımınızdan windowsa göre daha çok verim almanız mümkün. Hız ve stabilite bakımından linuxta tv izlemenin zevki windowsta yok.
Günümüzde artık analog tv kartları kullanımı azaldı ama hala analog tv kartı kullananlar varsa bu tür tv kartları için linuxta en çok kullanılan dvb-t tv programı tvtime. Basit ve kullanışlı bir arayüzü var ,çok fazla ayar gerektirmiyor.
Dijital tv kartları arasının kullanımı için ise daha çok program var(kaffeine ,me-tv,klear) ama bu kartlar içinde en başta kullanılan program kaffeine adlı program. Dijital tv sekmesine sahip kde için yazılmış bir player aslında ama diğer masaüstlerindede kurularak rahatlıkla kullanılabilir. Sisteminizde kurulu değilse paket yöneticinizden kaffeine ,dvb-apps, w_scan programlarını kurun.
Örnek olarak deb tabanlı dağıtımlar için
apt-get install kaffeine
apt-get install dvb-utils
apt-get install dvb-apps
gentoo için
# emerge linuxtv-dvb-apps
fedora için
# yum install dvb-apps
suse için
# zypper install dvb
Arch Linux için
# pacman -S linuxtv-dvb-apps
komutlarını kullanabilirsiniz. Kaynak koddan derleme yapmakda mümkün
cd dvb-apps
make
sudo make install
kullanabilirsiniz.
Bu programlarla dvb-s kartınızı kullanmanız mümkün ama olurda görüntü alamıyorsanız bunun ilk sebebi donanıma ait doğru sürücü yüklenmemiş olabilir. Usb bağlantılı bir tvkartınız varsa onu görmek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.
lsusb
lsusb
=> Bus 001 Device 004: ID 2304:020f Pinnacle Systems, Inc. PCTV 400e BDA Device
Bu tv kartı için uygun fw uzantılı uygun driveri üreticinin sitesinden veya eski donanım cd sinden veya başka bir yerden bulmanız gerekebilir. Sonraki aşama bu dosyayı /lib/firmware klasörüne kopyalamak.
su
cp dvb-usb-pctv-400e-01.fw /lib/firmware
kopyalama işlemini komut satırından yada grafik tabanlı bir şekilde yapabilirsiniz. Sonra sisteminizi kapatıp açın.
ubuntu için bu kapalı kodlu sürücüleri kurmak için bir komut var.
sudo apt-get install linux-firmware-nonfree
Ama driverler için farklı adresler de var.
http://thadathil.net:8000/dvb/fw/
Toplu halde tvkartları için bir sıkıştırılmış bir paket sitemizde var. Tv kartınızın adına göre uygun sürücüyü bu sıkıştırılmış dosya içinde bulabilirsiniz.
Kurulumdan sonra ana menüden kaffeine simgesine tıklayarak uygulamayı açın. İlk yapmanız gereken üst menüdeki seçeneklerden Televizyon>Televizyonu yapılandır olmalıdır.Aynı pencere üzerinde Aygıt1 bölümünden sağ taraftaki seçeneklerden yayınlarını almak istediginiz uydu seçimini yapın ( Türksat, Hotbird vs.) Birden çok uydu seçimi yapıyorsanız o zaman kaynak bölümünden ikinci uydu seçimini yukarı-aşağı ok tuşu yardımıyla belirleyin. Sonra Tamam butonuna tıklayıp işlemi bitirin.Bu aşamada açılan ikinci pencerede "Tarama verisini internet üzerinden güncelle" butonuna tıklayın. Üçüncü pencerede bu görülecektir. İnternet bağlantınız yoksa güncel tarama verilerini elle scanfile.dvb dosyasını düzenlemeniz gerekir. Aksi halde öntanımlı gelen veriler üzerinden tarama yaparsanız istediginiz kanalları almayabilirsiniz.Tv kanallarının parametreleri ( Frekans,sembol hızı vs. ) scanfile.dvb dosyasında yer almaktadır. Yeni bir kanal eklemek yada var olan eski parametreleri silmek isteyebilirsiniz. Önce home klasörünü açın. Üstteki görünüm menüsünden gizli dosyaları göster seçenegi önüne tık koy. Düzenlemek istedigin dosyanın yolu
/home/KULLANICI ADI/.kde4/share/apps/kaffeine/scanfile.dvb
şeklindedir. Kaffeine klasöründe scanfile.dvb dosyasını açın. Burada tüm uyduların listesi bulunmaktadır. Örnegin; Türksat uydusunu bulun. Türksat altında kanalların parametreleri bir başka deyişle frekans ve sembol hızlarının listesi görülmektedir. Bu listeyi silip güncel Türksat otomatik arama degerleri olan 11844 V 2222 3/4 degerlerini uygun şekilde ekleyin. Kaydedip dosyayı kapatın. Aşağıdaki resimde ne şekilde olacağı görülmektedir. Sonra kaffeine uygulamasını açıp tarama yapın. Burda püf nokta şu yukarda pdf dosyasında verdiğimiz kanalların ve frekanlarını scanfile.dvb dosyasına yazarken sona üç sıfır eklemek gerekmekte.
yani türksat bölümü dosyanın ortalarında bir yerde şöyle olmalı:
S 11844000 V 2222000 3/4
Tarama yaptığınızda istediğiniz kanalları ctrl ve fare yardımıyla seçtikten sonra seçilmişleri ekle tuşuyla sol tarafa ekledikten sonra alfabetik olarak bütün kanalları görebilir ve izleyebilirsiniz. İyi seyirler.
 
 
kaynak:www.linuxhaberleri.com

Lilo Açılış Yöneticisi



Lilo açılış yöneticisi 
      Stabil,Basit, Kullanışlı


Lilo açılış yöneticisi grub-customizer gibi grup düzenleyici programlar mevcut olmasına rağmen gurub yüklü bilgisayarımda çok açılış hataları görmeye başladıktan sonra lilo açılış yöneticisini denedim. İyi ki denemişim. Çok sorunsuz ve kullanımı da grubtan kolaymış. 
Canlı bir cd üzerinde de lilo açılış yöneticini yeniden kolayca kurmanız mümkün. Bunun için öncelikle root olacağımız linux yüklediğimiz partitasyonu seçiyoruz. Bu geçiş işlemini kolaylıkla yapabilmeniz için ilgili partitasyonu komut satırından bağlamak en doğru yoldur. Bunun için
su
mount /dev/sda3 /sda3
örneğinden faydalanabilir.
Bundan sonraki aşamada sadece
chroot /sda3 /bin/bash
komutunu kullanmak ilgili partitasyonda root olarak bulunmamızı sağlar aşağıdaki komutu da bundan sonra kullanabilirsiniz ama zorunlu değil.
root=/dev/sda3
Sonraki aşama girdiğiniz linuxta zaten lilo kurulmuşsa ayarları bozulduğu için yeniden yüklemek gerekmişse aşağıdaki komutu verek ok ok diyerek sisteme liloyu yeniden kurabilirsiniz. Diğer partitasyonlardaki işletim sistemleri lilo ya eklenmeyecektir ama kurtarmak istediğiniz işletim sistemi liloyla açılacaktır Sistem açıldıktan daha sonra /etc/lilo.conf dosyasını düzenleyerek diğer işletim sistemlerini ekleyebilirsiniz.
liloconfig
Eğer sistemimizi canlı cd den açmışsanız tebrikler. Artık sistemimizi yeniden arçılır hale getirmiş oldunuz.
Lilo açılış yöneticis sisteminizde kurulu olmalıdır.
Liloyu kurmadan önce initrd güncellemesi yapmanız tavsiye edilir eklemek istediğiniz sistemi lilonun görmesi açısından lilo.conf dosyasını düzenlemek gibidir. Ama güncel slackware kernellerinde lilo.conf dosyasında initrd dosyası gösterilmez.Yani mkinitrd komutu şart değildir.
Kullanabileceğiniz komutlar aşağıdak gibidir tabi sda3 örnek olarak yazılmıştır.
mount /dev/sda3 /sda3
chroot /sda3 /bin/bash
root=/dev/sda3
cd /boot
mkinitrd -c -k 3.9.5 -m ext4
aşağıdaki komutta başka bir örnek:
mkinitrd -c -k 3.10.17 -m ext4-f ext4 -r /dev/sda3
komutlarını girmeniz yeterlidir. Yukardaki 3.10.17 sisteminizdeki linux kernelinin vmlinuz-3.10.17 sonundaki rakamlardır.
Lilo kurulmamışsa sisteminize göre ilgili paket yöneticisinden kurun. Kurduktan sonra vereceğimiz komut :
liloconfig
Bu komut grafik tabanlı bir kurulum başlatır. İşlemi uygun adımları takip ederek bitirin.
Sonra yapılandırma ayarlarımıza bakabiliriz. etc içerisinde lilo.conf denilen dosyayı istediğimiz bir metin editörüyle düzenleyebiliriz.
leafpad /etc/lilo.conf
Eğer sisteminizin açılışına eklemek istediğiniz başka bir işletim sistemi varsa burda gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Öncelikle açılış yöneticisinin olduğu sisteminize diğer sistemi mount etmiş olmalısınız. bunun için /etc/fstab dosyasını düzenlemeyi unutmayın. Aşağıda örnek olarak /dev/sda2 partitasyonu sistemde /mnt/debian olarak mount edilmiştir.Bunun için komutlar
mkdir /mnt/debian
sonra bütün partitasyonları bağlamak için komut
mount -a
Sonraki aşama lilo.conf dosyasının düzenlenmesi vede o aşağıdaki gibi debian eklenerek düzenlenebilir.Burdaki püf nokta vmlinuz imaj dosyalarından güncel olanını seçip tam ismini yani uzantıyla(amd64.vb) yazmanız gerekmesidir.
nano /etc/lilo.conf
# Debian
image = /mnt/debian/boot/vmlinuz-2.6.26
initrd = /mnt/debian/boot/initrd.img-2.6.26-1-686
root = /dev/hda(NUMBER)
label = Debian
read-only
Burda amaç açılış yöneticisinde diğer sistemlerin yüklü olup olmadığı eğer yüklüyse sırası vb değiştirmek ,yüklü olmayan sistemleri de güncellemek. Bu dosyanın üzerinde değişiklik yaptıktan sonra kullanacağımız güncelleme komutu:
lilo -v
yada
/sbin/lilo -v
Şimdi lilo.conf dosyasındaki yaptığımız değişiklikler çalışır hale gelmiş oldu.
KAYNAK:www.linuxhaberleri.com

Pardus Topluluk Sürümü 2. versiyonu yayınladı.

Pardus 2.0 dağıtımıyla Pardus debian alt yapısında gelişimini devam ettiriyor. 
Pardus Topluluk Sürümü 2.0 Duyuruldu.

Topluluk sürümü TÜBİTAK/ULAKBİM’den isim hakkı izni alınarak tamamen gönüllüler tarafından hazırlanan kişisel kullanıma yönelik bir sürümdür.
TÜBİTAK/ULAKBİM’den bağımsız olarak topluluk tarafından geliştirilmektedir.Topluluk sürümü daha çok kişisel kullanım için uygundur ve son kullanıcıların ihtiyaç duyacağı tüm uygulamaları içerisinde barındırmaktadır.
Debian tabanlı Pardus un bu sürümünde mevcut paketler ve sürümleri aşağıdaki gibi.
Linux 2.0 debian tabanlı Gnome 3.8 masaüstü var. 
Multimedia codecleri yüklü, 
Linux kernel 3.10.11 , 
NVIDIA 304.108 and ATI 13.4 drivers ,
LibreOffice 4.1.1; 
Firefox 24.0;
Thunderbird 24.0; 
Chromium 29.0.1547.57;
Adobe Flash player 11.2.202.310; 
VLC media player 2.0.8; 
Skype 4.2.0.11; 
TeamViewer 7.0.9377;
Wine 1.4.1;
GIMP 2.8.6, 
Scribus 1.4.3, 
Inkscape 0.48
 Dağıtım duyurusu.
İndirme Bağlantıları;
 Buradan sistemize göre 32 bit yada 64 bit tercih ettiğiniz gnome yada kdemasa üstlerine göre iso kalıplarını indirebilirsiniz.
Ayrıca SourceForge:
İngilizce sürümü:pardus_community_2.0_gnome_64bit_en.iso (1,773MB, MD5), 
Türkçe sürümü: pardus_topluluk_2.0_gnome_64bit_tr.iso (1,781MB, MD5)
KAYNAK:www.linuxhaberleri.com