LANGUAGE TRANSLATE

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

8 Aralık 2013 Pazar

Ubuntu 13.10 da Varsayılan Ekran Sunucusu Artık Mir

Canonical açık kaynak grafik sürücülerine daha etkin bir şekilde desteklenmesi amacıyla Xserver yerine kendi ekran sunucusu Mir’i kullanma kararı aldı.Karar 13.10 sürümüyle birlikte uygulanmaya başlanacak.

Unity 7′li Mir ve Xmir, masaüstü ortamları ve çoklu monitör sistemlerinde çalışabilmek ve beklentileri karşılamak için uygun bir ortam sağlıyor.
Ekim ayı sürümüyle birlikte Xmir/mir herkes tarafından kullanılabilecek.
Açık kaynak sürücülerle beraber Mir doğrudan kullanılabilecekken sahipli sürücülerle (Nvidia, ATI) çalışan kullanıcılar ise Mir üzerinde çalışan X sunucusunu yani XMir’i kullanacaklar. Buradan da anlaşılabileceği üzere XMir esasında X’in Mir üzerinde çalışması sistemine Canonical tarafından verilen bir isimden ibaret.
Şu anda, grafik kartı üreticileri ikili sürücüleri için Mir desteği sağlamasalar da geliştiriciler bir süre sonra bu şirketlerin Mir için destek vermeye başlayacaklarını belirtiyorlar.
Aşağıdaki bağlantıdaki  gibi Xmir, zaten LXDE ve KDE masaüstü ortamlarında çalışabiliyor
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8h0m-ZjPxe8
Peki neden 13.10 ile kullanılmaya başlıyor?
Aslında bu sorunun cevabı çok basit.Şirket, Xmir/Mir’in 14.04 LTS sürümüyle birlikte uzun süre desteğindeki test sürecini 13.10 da atlatmak istiyor.Hazırlıklar ve donanım eksiklikleri,performans denemeleri 13.10 sürümüyle kararlı hale getirilebilecek.
Telefon, tablet ve tv’lerde birbiri içerisinde birbirleriyle çalışan kod sistemleri mevcut. Ubuntu Mir projesi kısa vadede Canonical şirketi için önemli bir adım olacak.Ancak şunu da eklemek gerekir ki, Mir için ciddi anlamda test süreci ve büyük tepkiler de bekleniyor, şayet alınan riskler ekran sunucuları aşamasında Ubuntu için bir eşik noktası olabilir.Ancak Mir’den beklentiler göz önüne alındığında hafiflik ,kararlılık ve teknolojik yenilik kelimeleri kulağa oldukça hoş geliyor.
Eğer 13.10 beta kullanıcısı iseniz Mir/Xmir kullanmak için şu bağlantıdan bilgi alabilirsiniz : http://www.olli-ries.com/running-mir/
kaynak: http://www.omgubuntu.co.uk/2013/06/mir-display-server-to-ship-default-in-ubuntu-13-10

Bu ileti 28 Haziran 2013 – 15:46:47 tarihinde okan_668 tarafından yazılan forum haberinden derlenmiştir.

7 Aralık 2013 Cumartesi

Seamonkey ve Firefox Kullanıcı Arayüzü İçin Dil Paketi

           SeaMonkey  Firefox browser Türkçeleştirme ve Seamonkey farkı


Slackware yada başka bir linux dağıtımında firefoxun ingilizce olması canınızı sıkıyorsa üzülmeyin düzeltmek mümkün. Aşağıdaki linkten firefox sürümünüze ait xpi dosyasını web browserinizle açıyorsunuz.
Kullandığınız firefoxun sürümünü öğrenmek için yapmanız gereken Firefox menüsünden help ve about firefox sekmelerinden öğrenebilirsiniz.
https://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/15.0.1/linux-x86_64/xpi/
Seamonkey browser içinde aynı yoldan hareket ediyoruz help vede about seamonkey sekmesinden sürüm numaramızı öğrendikten sonra ilgili dil paketini browserden indirmek için arıyoruz.
https://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/seamonkey/releases/2.22/langpack/seamonkey-2.22.tr.langpack.xpi
Sonraki aşamada sıradan bir eklenti gibi kurulum gerçekleşiyor browseri kapatıp açtıktan sonra yeni görünüm önyüzü istediğiniz dilde değiştiğini göreceksiniz.
Ayrıca belirtmekte fayda var Seamonkey ile beraber dahili olarak thunderbird gibi bir pop istemcisi de geliyor. Oda eklentiyi kurduktan sonra türkçeleşiyor. Browserin sol alt köşesinde mektup şeklinde simgesiyle  kullanabiliyorsunuz.
Ayrıca aşağıdaki komut satırında da düzenleme yapabilirsiniz.
komut satırına aşağıdaki komutu yazıyoruz
about:config
ileri deyip ikinci sayfada general.useragent.locale  kelimelerini arıyoruz
vede dil ayarlarını kendi dilimize göre
tr_TR
düzenliyoruz.




kaynak:www.linuxhaberleri.com

Linuxta Tv İzleme NASIL OLUR?

           Linux TV  Linux ile tv izlemenin avantajları ve 
Linux ile tv izlemek için gerekli komutlar 

Öncelikle şunu söylemek lazım değişen uydular ve değişen kanal frekansları var ,evdeki uydu alıcınızın frekanslarını güncellemek için bile uydu frekanslarını bilmek ve değiştirmeyi öğrenmek gerekiyor.
Bunun için Türkiye olarak gerekli ön bilgiyi verelim.
Dünyadaki uydu frekanslarını veren çokça site var. Türkiye için ise frekansların ana kaynağına bakmak en doğrusu. Adres:
Burda bilmemiz gereken bu listenin de zamanla değişebileceği 18.11.2013 tarihi itibariyle uydu alıcılar için Turksat tarama kanalı olarak tavsiye ettiği frekans şöyle:
Kanal Adı TÜRKSAT TANITIM
Frekans 11844 V (Dikey)
SR 2222
FEC 3/4
İçerik Tanıtım, Otomatik Tarama ve Teletext
Tek tek bütün kanalların frekanslarını bu tarih itibariyle pdf olarak sitemizden de indirebilirsiniz.
Gelelim neden linux ile tv kartı kullanalımı konusana.
Tv kartları üreticileri ürettikleri ürün ile birlikte en çok kullanılan windows işletim sistemine özgü drivleri ve programları içerin cd'yi de ürünle birlikte veriyorlar. Windows sürümleri sürekli değişince üreticiler yeni driver ve program üretmek zorunda kalıyorlar veya bu desteği vermiyorlar. Kendi web sitelerinde bile geçerli windows sürümünüz için uygun bir driver yada program bulamıyabiliyorsunuz. Artı ürün ile birlikte gelen cdyi ,programları kullansanız bile değişen uydular ve uydu frekansları oluyor bu durumda yine kapalı kodlu windows programları ihtiyacı görmüyor. Peki linuxta durum ne linuxta ücretsiz olarak güncellenen bir işletim sitemi dünyası var. Son sürüm linux dağıtımınızı internetten indirmenin dışında bir maliyeti yok. Öğrenmeniz gereken az sayıda bilgiyle tv kartı donanımınızdan windowsa göre daha çok verim almanız mümkün. Hız ve stabilite bakımından linuxta tv izlemenin zevki windowsta yok.
Günümüzde artık analog tv kartları kullanımı azaldı ama hala analog tv kartı kullananlar varsa bu tür tv kartları için linuxta en çok kullanılan dvb-t tv programı tvtime. Basit ve kullanışlı bir arayüzü var ,çok fazla ayar gerektirmiyor.
Dijital tv kartları arasının kullanımı için ise daha çok program var(kaffeine ,me-tv,klear) ama bu kartlar içinde en başta kullanılan program kaffeine adlı program. Dijital tv sekmesine sahip kde için yazılmış bir player aslında ama diğer masaüstlerindede kurularak rahatlıkla kullanılabilir. Sisteminizde kurulu değilse paket yöneticinizden kaffeine ,dvb-apps, w_scan programlarını kurun.
Örnek olarak deb tabanlı dağıtımlar için
apt-get install kaffeine
apt-get install dvb-utils
apt-get install dvb-apps
gentoo için
# emerge linuxtv-dvb-apps
fedora için
# yum install dvb-apps
suse için
# zypper install dvb
Arch Linux için
# pacman -S linuxtv-dvb-apps
komutlarını kullanabilirsiniz. Kaynak koddan derleme yapmakda mümkün
cd dvb-apps
make
sudo make install
kullanabilirsiniz.
Bu programlarla dvb-s kartınızı kullanmanız mümkün ama olurda görüntü alamıyorsanız bunun ilk sebebi donanıma ait doğru sürücü yüklenmemiş olabilir. Usb bağlantılı bir tvkartınız varsa onu görmek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.
lsusb
lsusb
=> Bus 001 Device 004: ID 2304:020f Pinnacle Systems, Inc. PCTV 400e BDA Device
Bu tv kartı için uygun fw uzantılı uygun driveri üreticinin sitesinden veya eski donanım cd sinden veya başka bir yerden bulmanız gerekebilir. Sonraki aşama bu dosyayı /lib/firmware klasörüne kopyalamak.
su
cp dvb-usb-pctv-400e-01.fw /lib/firmware
kopyalama işlemini komut satırından yada grafik tabanlı bir şekilde yapabilirsiniz. Sonra sisteminizi kapatıp açın.
ubuntu için bu kapalı kodlu sürücüleri kurmak için bir komut var.
sudo apt-get install linux-firmware-nonfree
Ama driverler için farklı adresler de var.
http://thadathil.net:8000/dvb/fw/
Toplu halde tvkartları için bir sıkıştırılmış bir paket sitemizde var. Tv kartınızın adına göre uygun sürücüyü bu sıkıştırılmış dosya içinde bulabilirsiniz.
Kurulumdan sonra ana menüden kaffeine simgesine tıklayarak uygulamayı açın. İlk yapmanız gereken üst menüdeki seçeneklerden Televizyon>Televizyonu yapılandır olmalıdır.Aynı pencere üzerinde Aygıt1 bölümünden sağ taraftaki seçeneklerden yayınlarını almak istediginiz uydu seçimini yapın ( Türksat, Hotbird vs.) Birden çok uydu seçimi yapıyorsanız o zaman kaynak bölümünden ikinci uydu seçimini yukarı-aşağı ok tuşu yardımıyla belirleyin. Sonra Tamam butonuna tıklayıp işlemi bitirin.Bu aşamada açılan ikinci pencerede "Tarama verisini internet üzerinden güncelle" butonuna tıklayın. Üçüncü pencerede bu görülecektir. İnternet bağlantınız yoksa güncel tarama verilerini elle scanfile.dvb dosyasını düzenlemeniz gerekir. Aksi halde öntanımlı gelen veriler üzerinden tarama yaparsanız istediginiz kanalları almayabilirsiniz.Tv kanallarının parametreleri ( Frekans,sembol hızı vs. ) scanfile.dvb dosyasında yer almaktadır. Yeni bir kanal eklemek yada var olan eski parametreleri silmek isteyebilirsiniz. Önce home klasörünü açın. Üstteki görünüm menüsünden gizli dosyaları göster seçenegi önüne tık koy. Düzenlemek istedigin dosyanın yolu
/home/KULLANICI ADI/.kde4/share/apps/kaffeine/scanfile.dvb
şeklindedir. Kaffeine klasöründe scanfile.dvb dosyasını açın. Burada tüm uyduların listesi bulunmaktadır. Örnegin; Türksat uydusunu bulun. Türksat altında kanalların parametreleri bir başka deyişle frekans ve sembol hızlarının listesi görülmektedir. Bu listeyi silip güncel Türksat otomatik arama degerleri olan 11844 V 2222 3/4 degerlerini uygun şekilde ekleyin. Kaydedip dosyayı kapatın. Aşağıdaki resimde ne şekilde olacağı görülmektedir. Sonra kaffeine uygulamasını açıp tarama yapın. Burda püf nokta şu yukarda pdf dosyasında verdiğimiz kanalların ve frekanlarını scanfile.dvb dosyasına yazarken sona üç sıfır eklemek gerekmekte.
yani türksat bölümü dosyanın ortalarında bir yerde şöyle olmalı:
S 11844000 V 2222000 3/4
Tarama yaptığınızda istediğiniz kanalları ctrl ve fare yardımıyla seçtikten sonra seçilmişleri ekle tuşuyla sol tarafa ekledikten sonra alfabetik olarak bütün kanalları görebilir ve izleyebilirsiniz. İyi seyirler.
 
 
kaynak:www.linuxhaberleri.com

Lilo Açılış Yöneticisi



Lilo açılış yöneticisi 
      Stabil,Basit, Kullanışlı


Lilo açılış yöneticisi grub-customizer gibi grup düzenleyici programlar mevcut olmasına rağmen gurub yüklü bilgisayarımda çok açılış hataları görmeye başladıktan sonra lilo açılış yöneticisini denedim. İyi ki denemişim. Çok sorunsuz ve kullanımı da grubtan kolaymış. 
Canlı bir cd üzerinde de lilo açılış yöneticini yeniden kolayca kurmanız mümkün. Bunun için öncelikle root olacağımız linux yüklediğimiz partitasyonu seçiyoruz. Bu geçiş işlemini kolaylıkla yapabilmeniz için ilgili partitasyonu komut satırından bağlamak en doğru yoldur. Bunun için
su
mount /dev/sda3 /sda3
örneğinden faydalanabilir.
Bundan sonraki aşamada sadece
chroot /sda3 /bin/bash
komutunu kullanmak ilgili partitasyonda root olarak bulunmamızı sağlar aşağıdaki komutu da bundan sonra kullanabilirsiniz ama zorunlu değil.
root=/dev/sda3
Sonraki aşama girdiğiniz linuxta zaten lilo kurulmuşsa ayarları bozulduğu için yeniden yüklemek gerekmişse aşağıdaki komutu verek ok ok diyerek sisteme liloyu yeniden kurabilirsiniz. Diğer partitasyonlardaki işletim sistemleri lilo ya eklenmeyecektir ama kurtarmak istediğiniz işletim sistemi liloyla açılacaktır Sistem açıldıktan daha sonra /etc/lilo.conf dosyasını düzenleyerek diğer işletim sistemlerini ekleyebilirsiniz.
liloconfig
Eğer sistemimizi canlı cd den açmışsanız tebrikler. Artık sistemimizi yeniden arçılır hale getirmiş oldunuz.
Lilo açılış yöneticis sisteminizde kurulu olmalıdır.
Liloyu kurmadan önce initrd güncellemesi yapmanız tavsiye edilir eklemek istediğiniz sistemi lilonun görmesi açısından lilo.conf dosyasını düzenlemek gibidir. Ama güncel slackware kernellerinde lilo.conf dosyasında initrd dosyası gösterilmez.Yani mkinitrd komutu şart değildir.
Kullanabileceğiniz komutlar aşağıdak gibidir tabi sda3 örnek olarak yazılmıştır.
mount /dev/sda3 /sda3
chroot /sda3 /bin/bash
root=/dev/sda3
cd /boot
mkinitrd -c -k 3.9.5 -m ext4
aşağıdaki komutta başka bir örnek:
mkinitrd -c -k 3.10.17 -m ext4-f ext4 -r /dev/sda3
komutlarını girmeniz yeterlidir. Yukardaki 3.10.17 sisteminizdeki linux kernelinin vmlinuz-3.10.17 sonundaki rakamlardır.
Lilo kurulmamışsa sisteminize göre ilgili paket yöneticisinden kurun. Kurduktan sonra vereceğimiz komut :
liloconfig
Bu komut grafik tabanlı bir kurulum başlatır. İşlemi uygun adımları takip ederek bitirin.
Sonra yapılandırma ayarlarımıza bakabiliriz. etc içerisinde lilo.conf denilen dosyayı istediğimiz bir metin editörüyle düzenleyebiliriz.
leafpad /etc/lilo.conf
Eğer sisteminizin açılışına eklemek istediğiniz başka bir işletim sistemi varsa burda gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Öncelikle açılış yöneticisinin olduğu sisteminize diğer sistemi mount etmiş olmalısınız. bunun için /etc/fstab dosyasını düzenlemeyi unutmayın. Aşağıda örnek olarak /dev/sda2 partitasyonu sistemde /mnt/debian olarak mount edilmiştir.Bunun için komutlar
mkdir /mnt/debian
sonra bütün partitasyonları bağlamak için komut
mount -a
Sonraki aşama lilo.conf dosyasının düzenlenmesi vede o aşağıdaki gibi debian eklenerek düzenlenebilir.Burdaki püf nokta vmlinuz imaj dosyalarından güncel olanını seçip tam ismini yani uzantıyla(amd64.vb) yazmanız gerekmesidir.
nano /etc/lilo.conf
# Debian
image = /mnt/debian/boot/vmlinuz-2.6.26
initrd = /mnt/debian/boot/initrd.img-2.6.26-1-686
root = /dev/hda(NUMBER)
label = Debian
read-only
Burda amaç açılış yöneticisinde diğer sistemlerin yüklü olup olmadığı eğer yüklüyse sırası vb değiştirmek ,yüklü olmayan sistemleri de güncellemek. Bu dosyanın üzerinde değişiklik yaptıktan sonra kullanacağımız güncelleme komutu:
lilo -v
yada
/sbin/lilo -v
Şimdi lilo.conf dosyasındaki yaptığımız değişiklikler çalışır hale gelmiş oldu.
KAYNAK:www.linuxhaberleri.com

Pardus Topluluk Sürümü 2. versiyonu yayınladı.

Pardus 2.0 dağıtımıyla Pardus debian alt yapısında gelişimini devam ettiriyor. 
Pardus Topluluk Sürümü 2.0 Duyuruldu.

Topluluk sürümü TÜBİTAK/ULAKBİM’den isim hakkı izni alınarak tamamen gönüllüler tarafından hazırlanan kişisel kullanıma yönelik bir sürümdür.
TÜBİTAK/ULAKBİM’den bağımsız olarak topluluk tarafından geliştirilmektedir.Topluluk sürümü daha çok kişisel kullanım için uygundur ve son kullanıcıların ihtiyaç duyacağı tüm uygulamaları içerisinde barındırmaktadır.
Debian tabanlı Pardus un bu sürümünde mevcut paketler ve sürümleri aşağıdaki gibi.
Linux 2.0 debian tabanlı Gnome 3.8 masaüstü var. 
Multimedia codecleri yüklü, 
Linux kernel 3.10.11 , 
NVIDIA 304.108 and ATI 13.4 drivers ,
LibreOffice 4.1.1; 
Firefox 24.0;
Thunderbird 24.0; 
Chromium 29.0.1547.57;
Adobe Flash player 11.2.202.310; 
VLC media player 2.0.8; 
Skype 4.2.0.11; 
TeamViewer 7.0.9377;
Wine 1.4.1;
GIMP 2.8.6, 
Scribus 1.4.3, 
Inkscape 0.48
 Dağıtım duyurusu.
İndirme Bağlantıları;
 Buradan sistemize göre 32 bit yada 64 bit tercih ettiğiniz gnome yada kdemasa üstlerine göre iso kalıplarını indirebilirsiniz.
Ayrıca SourceForge:
İngilizce sürümü:pardus_community_2.0_gnome_64bit_en.iso (1,773MB, MD5), 
Türkçe sürümü: pardus_topluluk_2.0_gnome_64bit_tr.iso (1,781MB, MD5)
KAYNAK:www.linuxhaberleri.com

26 Ekim 2013 Cumartesi

CHAKRA ARCH COMPİZ BOOT SCREEN




Chakra dağıtımıyla ARCH'ın hızıyla  ve özelleştirilebilir taraflarını da öğrenerek zahmetsiz bir arch linux  keyfi sürebilirsiniz. Bu yazımızda chakra da compiz  vede önyükleme değişikliğini anlatıyorum.
Linux hakkında pek bilgisi olmayan windows kullanıcıları bizim bu linux sevdamızı pek bilmezler ama linuxta virüs yok dediğimizde yada sistemimiz çok hızlı dediğimizde hemen bende kullanabilir miyim derler. Şimdilik biz bu ayrıcalıklı linux kullanıcıları özelliğimizi devam ettireceğiz gibi görünüyor.

Bu gün size arch tabanlı bir dağıtım olan CHAKRA'dan bahsedeceğim. Çoğu kullanıcının üzerinde çok kolayca özelleştirmeler yapabildiği ,istediği sistemi kendi oluşturduğu ,fazlalıkların olmadığı bir dağıtım olduğu için tercih ettiği arch dağıtımı cazibesini hiç bir zaman yitirmeyecek gibi görünüyor. Kaynak koda dayalı yapısı ve sadeliğiyle son kullanıcıya çok yakın olmamakla birlikte arch'ın bu eksiğini CHAKRA son kullanıcı için tamamıyla gideriyor.
Hatta Pardus'un pisi versiyonunda görülen kaptan uygulamasıda sisteme entegre edilmiş ,sistem kurulduktan sonra ince ayarlar yapmanızı sağlıyor. Bu ayarlardan ikisi ,blutooth ve yazıcı servisini sistem başlangıçında açıp açmama kararını sistemi kurduktan sonra verebiliyorsunuz. Bu özelliğiyle ve bluetooth 'u sorunsuz olan bir dağıtım.Bluetooth ile sorun yaşayanlar ve buna çok ihtiyacı olanlar için linux dağıtımları arasında, denediklerim arasında bluetooh'u en iyi çalışan dağıtım Chakra.
Peki bunun dışında neden Chakra. Arch'ın bütün eksikleri tamamlanmış durumda son kullanıcı için sistem hazır duruma getirilmiş ve hızlı bir kurulum aşaması var. Sisteminiz çöktüğünde boşuna düzeltmek için zaman kaybetmeyin yeniden kurmanız yarım saati geçmez.
Benim linuxta hayranı olduğum tabi görenlerinde şaşırdığı uygulama COMPİZ pencere yöneticisi ,pencere açılırken çıkan alevler ,kapanır kutu katlamaları vb bir sürü efekt şimdilik en çok compiz de bulunmakta. Ve işin ilginç yanı compiz bu kadar güzelken çok kullanılan ubuntu pardus opensuse mint gibi dağıtımlarda artık yeni sürüm depolarında compiz yok. Bunun anlamı compiz kullanılabilir olmaktan çıkıyor. Bu pencere yöneticisini olağan olarak deposunda bulunduran dağıtımlar eskidi.Debian ,fedora, gentoo, opensuse,pardus ,sabayon, ubuntu sürümlerinin eski versiyonlarını kimse compiz kurmak için tercih etmez ama arch linux dağıtımı zaten kaynak koda dayalı olduğu için compiz kaynak kodları kurulabilir olduğu sürece arch için her zaman compiz kullanılabilir olmaya devam edecek. Tabi bu chakra için de geçerli. Chakra arch paketlerini kullanabilme özelliğine sahip. Sisteme farklı arch paketlerinin olduğu depoları ekleyerek Chakra'yı compizle donatmak ve özelleştirmemek için bir neden yok. Bende Chakra ya stabil compiz paketlerinin bulunduğu bir compiz- mate deposuna ekledim. Compiz paketlerini burdan kurdum.
Yapmanız gereken komut satırına sudo nano /etc/pacman.conf yazmak ve çıkan editörde depoların altına aşağıdaki satırları eklemek.
[compiz-mate]
SigLevel = Optional TrustAll
Server = http://arch.fuhry.com/compiz-mate/$arch
sonra eklediğiniz paket deposunun içindekileri sistemin görmesi için sudo pacman -Syy komutunu yazmanız yeterli.
burdaki compiz-mate paketleri mate olsada kde için de çok güzel çalışıyor. Ayrıca eksik paket sorunu ortaya çıktı.
Onlar için ise arch depolarına baktım.
arch depoları için online olarak kolayca arama yapmanız mümkün bunun için vereceğim adres
https://www.archlinux.org/packages/?sort=&arch=any&repo=Community&repo=Community-Testing&repo=Core&repo=Extra&repo=Multilib&repo=Multilib-Testing&repo=Testing&q=&maintainer=&flagged=
burdan arama süzgeçi oluşturarak ve arama kelimesi yazarak istediğiniz arch paketlerini bulup indirmeniz mümkün.
Sonraki aşama indirdiğiniz paketi sisteme kurmaktır bu da çok kolay. Kullanacağınız komut.
pacman -U indirdiğiniz tar.xz uzantılı paket
örnek olarak faenza icon temasına ait dosyayı aradım
https://www.archlinux.org/packages/?sort=&arch=any&repo=Community&repo=Community-Testing&repo=Core&repo=Extra&repo=Multilib&repo=Multilib-Testing&repo=Testing&q=faenza&maintainer=&flagged=
İlgili dosyaya tıkladığınızda ikince resimde gördüğünüz gibi sağ köşede Download From Mirrror linkinden paketi bilgisayarınza kolayca indirebilirsiniz.
compiz paketlerinin mate deposunda olanların hepsini kurmanıza gerek yok. Chakra kde hazır olarak gelen bir dağıtım olduğu için compiz-decorator-gtk paketini kurmanıza gerek yok, ihtiyaç da yok ,bağımlılığı da çok. Resimdede görüldüğü gibi compiz mate deposundan kurulanlar belli yabancı depo diye görülenleri ise arch depolarından yada yaourt ile indirip kuracaksınız.
Bunlar hangileri derseniz
ccsm
compiz-fusion-plugins-extra
compiz -fusion-plugins-main-genie
compiz-bcop
compiz-core-mate
compizconfig-python
libcompizconfig
emerald
compiz mate deposunda var.
compiz-fusion-plugins-unsupported
fusion-icon-fixed
compiz-decorator-kde
compiz-manager
compizconfig-backend-kconfig4
ayrıca
wxpython
libwnck
libsexy
python2-sexy kurulum sırasında olmayan dosyalar olarak sorun çıkarırsa onları da
yaourt ile aurdan yada arch depolarından indirmeniz gerekebilir.
Chakra için bu paketler yeterli ve stabil bir compiz pencere yöneticisi yaratıyor ve tadından yenmiyor. Bir kaç gösteri yapabileceğiniz komutla bir video gösterisi ekledim.
Aynı komutları sizde uygularsanız aynı gösteriyi yapabilirsiniz.
Tabi önce compiz ayarlarından ilgili yerlere işaret koymalısınız.
Compiz yüklü simge seti istediğiniz gibi değişmiş bir chakra için ayrıca sistem yükleme temalarını da değiştirmek mümkün.
Bootsplash denen plymouth paketini kurarak işletim sisteminizi açılışında istediğiniz görüntüyü yüklemeniz mümkün. Chakra için bu gürüntünün ekranda durması bir kaç saniyeyi geçmeyeceği zahmetine değer mi bilemem. Ama arch tabanlı bir dağıtım için yükleme temasını değiştirip özelleştirmek için yapacaklarınız şunlar:
Önce plymouth paketini kurmalısınız.
Bu paketi kurmak için bir kaç yol var
https://aur.archlinux.org/packages/plymouth/
$sudo wget https://aur.archlinux.org/packages/pl/plymouth/plymouth.tar.gz
$tar -xvzf plymouth.tar.gz
$cd plymouth
$makepkg -s
$sudo pacman -U *.pkg.tar.xz
yada komut satırında ccr plymouth yazarak kurabilirsiniz
hook satırına plymouth kelimesini eklemeniz gerekiyor bunun için aşağıdaki komutu girin
sudo nano /etc/mkinitcpio.conf
HOOKS="base systemd keymap autodetect modconf block keyboard resume filesystems fsck plymouth"
Hooks yukadaki gibi olmalı vede
İntel kullanıyorsanız intel driveriniz yüklü olmalıdır zaten (yoksa "pacman -S xf86-video-intel") modules bölümüne de i915 eklemesini yapmalısınız.
MODULES="İ915"
Ati/amd kullanıyorsanız "pacman -S xf86-video-ati"
MODULES="radeon"
Nvidia kullanıyorsanız.
pacman -S nvidia nvidia-utils
vede açık kaynak nvidia sürücüler yüklü olmalıdır.
pacman -S libgl xf86-video-nouveau
nvidia propietary yüklüyse
pacman -Rdds nvidia nvidia-utils
pacman -S --asdeps libgl
3D görüntüyü aktif etmek için
pacman -S nouveau-dri
64bit için
pacman -S nouveau-dri lib32-noveau-dri
ve son olarak mkinitcpio.conf dosyası
MODULES="nouveau"
olmalıdır.
Kullandığınız markaya göre düzenledikten sonra control +o harfi ile kaydedip control +x ile nano editöründen çıkabilirsiniz.
Grub ta bir ayarlama yapmanız gerekiyor.
sudo nano /etc/default/grub
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT yazan satırdaki quiet yazısının yanına splash kelimesini ekleyin.
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" olacak.Sonra aşağıdaki komutla güncelleyin
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Mevcut boot temalarını görmek için aşağıdaki komutu verin
plymouth-set-default-theme -l
istediğiniz birini seçmek için mesala solar aşağıdaki komutu verin
sudo plymouth-set-default-theme -R solar
Son olarak yükleme aşamalarını güncellemek için aşağıdaki komutu verin:
mkinitcpio -p linux
Bilgisayrınızı açtığınızda artık istediğiniz seçtiğiniz yükleme görüntüleri ekranınıza gelecek. Arch depolarında bulamadığınız görüntüler için aşağıdaki linki inceleyiniz http://kde-look.org/index.php?xcontentmode=61x66x67x68x79&PHPSESSID=12dc04a93afc5918522dc6494b5c7b27
indirdiğiniz dosyaları chakra da yada arch ta bir klasöre açmanız onu seçip kullanmanız için yeterli.
Nereye açacağım derseniz arch ve chakra için boot temalarının bulunması gereken yer.
/usr/share/plymouth/themes/
buraya zipten çıkarılmış bir şekilde koyduğunuz temaları kontrol etmek için yine aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.
plymouth-set-default-theme -l
seçmeyi yukarda yazdık.
Böylece işletim sisteminizi hem hızlı hem size özel olarak kullanmamanız için artık hiç bir sebep yok.


KAYNAK:http://www.linuxhaberleri.com

18 Eylül 2013 Çarşamba

Pisi Linux Beta için güncellemeler var!

Herkese Merhaba,
Depomuzda güncellemeler var, çözülen hatalar şöyle:
LİNUX CANDIR
Klavye seçimi konusunda yaşanan sorunlar giderildi, hem kurulumda hem de kurulum sonrasında artık klavye için rahatlıkla F, Q gibi geçiş yapılabiliyor.
Playonlinux paketindeki hata giderildi , bu uygulama kullanılabilir duruma getirildi.
Tüm x11 bileşeni güncellendiğinden Ati ekran kartlarında sorun yaşayan kullanıcılarımızdan test sonuçlarını bekliyoruz.
Yeni paket:
Skype güncel sürüm.
Sun-Java güncel sürüm.
Rekonq güncel sürüm. Gerçekten kullanılabilir hale gelmiş, harika bir tarayıcı :)
sudo pisi ur -d
sudo pisi up -d
Ya da paket yöneticisi arayüzü ile güncelleme yapabilirsiniz

KAYNAK:http://team.pisilinux.org

5 Haziran 2013 Çarşamba

Windows'u Linux Açılış Sistemine Sonradan Ekleme

Linux kurulumu yaparken windowsunu eklemeyi unutmuşsanız yada sonradan açılış yöneticisine windowsu eklemeniz gerekirse aşağıda kullanabileceğiniz komutları görebilirsiniz.
Öncelikle kurduğunuz linux üzerinde olduğunuzu farzediyoruz bu durumda bilgisayarınızda hangi bölümde hangi işletim sistemleri olduğunu görmeniz gerekmekte.
Bunun için bir kaç yol var. Disk bölümleme araçlarından diskinizi inceleyebilirsiniz.
En çok kullanılan bölümleme araçlarından biri gparted
yada komut satırına girip
fdisk -l
komutunu vermek sondaki harf "l" yanlış anlaşılmasın. Bu şekildede diskinizde windowsun ve diğer bölümlerin diskinizdeki hangi bölümde olduğunu görebilirsiniz.
İkinci aşama bilgisiyarınızı açılışta ilgili bölümü bağlamasını sağlamak için gerekli değişiklikleri yapmak gerek.
Bunun için root olmak gerekli
Çok kullandığınız basit bir metin editörüyle bu nano olabilir gedit olabilir kate olabilir " /etc/fstab" dosyasını düzenlemeniz gerekli
bu dosyaya ilgili bölümü şu şekilde bağlamanız mümkün ama öncelikle kurulumunuzda ntfs-3g yüklü olmalı vede bağlama yapacağınız klasörü root olarak oluşturmanız gerekli windowsu yada başka bir bölümü istediğiniz gibi bağlayabilirsiniz /wndows yada /mount/windows yada /ntfs yada /yedek klasör oluştururken "/" koymanıza gerek yoktur fakat oluşturduğunuz klasörün izinlerini tamamını vermek kullanım açısından kolaylık sağlayacaktır.
Bunun için
sudo nautilus
sudo dolphin gibi dosya yöneticilerini yada krusader gibi (root ayrıcalıklı) dosya yöneticisi büyük kolaylık sağlayacaktır.
Fstab dosyasınas ekleyeceğiniz satır
/dev/sda1 /wndows ntfs-3g force 0 0 gibi bir satırdır.
Bilgisarınızı açıp kapattığında ilgili bölüme kolaylıkla dosya neticinizden ulaşbilirsiniz
Bu aşamadan sonra açılış yöneticisini güncellemeniz gerekir bunun için basit bir komut kullanabilirsiniz
sudo update-grub
yada
grub-customizer gibi bir program kurarak güncelleme yapabilirsiniz bu güncellemeden sonra bilgisayarınıza diğer işletim sistemi de bağlanmış olacak ve açılış yöneticisinde gözükecektir.

ALINTIDIR
KAYNAK:WWW.LİNUXHABERLERİ.COM

10 Ocak 2013 Perşembe

linux'un avantajları

Windows işletim sisteminin en büyük handikapı kuşkusuz pahalı(dikkat, ücretsiz olmadığı bir tarafa , aynı zamanda normalden pahalı) olması.En uygun Vista Home Edition fiyatı 132$’dan , XP Professional sürümleri de 96$ başlıyor.Ama karşısında ücretsiz bir alternatif var. Linux sonuna kadar ücretsiz,internetten download edebilir, ücretsiz sipariş edebilir , sevdikleriniz ile paylaşabilir dahası dilediğinizce geliştirebilirsiniz. Eğer Linux’un popüler sürümlerinden birini seçtiyseniz , size sınırsız destek ve yardımlarını sunan servisler bulabilirsiniz.Mesela kullandığım Ubuntu işletim sistemi için onlarca faydalı forum ve destek siteleri bulabilirsiniz. Sürekli Güncellemeler konusunda da Linux en iyisini yapıyor. Özellikle son zamanlarda Windows Güncelleme Servisleri hakkında çıkan senaryo ve haberleri düşününce, Linux’un online update servislerinin dosya detayları ve yaptığı işe kadar varan açıklamaları, kullanıcılara sonsuz güven sağlamaktadır. Korsan XP güncelleme fiyaskolarını hesaba katmıyorum bile. Virüs sorunu olmadan sorunsuz kullanım rahatlığı sadece Linux kullanıcıların hissettiği bir duygudur. Günümüzde hiçbir Windows işletim sisteminde Virüs koruma programı olmadan internette güvenle gezinemezsiniz.Aslına bakarsanız , Linux sürümleri için de virüsler yazılmıyor değil, fakat hiç bir virüs Linux sistemlerinde , bilgisayar yönetici (root) hesabıyla sistemi ele geçirip , sınırsız hasarlara yol açamaz. Linux Windows’a göre çok daha hızlıdır. Sistem başlarken (boot ederken) Linux daha uzun zaman alır fakat, sistem başladığı andan itibaren kullanımının çok daha hızlı olduğunu çabucak hissettirir.Linux çalışma mantığı ile Windows çalışma mantığı arasındaki temel farklar bu konuda en etkiliği değişkenlerdir. Bütün uygulamalar ve programlar ücretsizdir. Linux üzerinde çalışan bütün programlar kendisi gibi açık kaynak ve ücretsiz olarak erişilebilir.Açık kaynak olması demek ,sizin istediğiniz gibi değiştirip kullanabilme özgürlüğüne sahip olmanız demektir. Çok geniş kullanım alanlarına hitap eden farklı sürümlere sahiptir.Windows’un en fazla 5 farklı çeşit sürümü olması hatta her sürümü bir öncekinin gelişmiş versiyonu olması, Linux’un her kullanıcıya hitap eden sürümleri de bir avantaj sağlamaktadır. Linux kullanımına her insan gibi en popüler olan sürümlerinden(Ubuntu, Debian,Redhat..) başlama, ve ihtiyacınıza uygun olarak tercihlerinizi belirleme , geliştirme imkanlarına sahipsiniz.Tabi ki ,başlangıç olarak destek imkanları çok olan popüler sürümlerini tercih etmek daha akıllıca ve verimli olur.Sonrası için karar sizin,özgür yazılım dedikleri budur. Linux sistemini görsel yada performans olarak ayarlamak için sayısız seçeneğe sahip olursunuz.Bunun için extra program yada uygulamaya ihtiyaç duymazsınız.Benim gibi binlerce görsel seçenek arasında boğulabilirsiniz ayrıca. Son olarak , Linux süratle popülerliğini arttırıyor.Son 6 yılda Linux sistemlerini takip ederseniz, görülen değişimleri ve kullanıcı dostluğunu giderek arttırmasını hayretle izlersiniz.İlk zamanlar siyah bir ekrandan ibaret olan Linux’un rakibi Windows 98 işletimi sistemine kafa tutmasına herkes gülmüştür. Bir de bugünü hesaba katın. Bilgisayar ve internet kullanıcıların artması , daha da önemlisi kullanıcıların bilinçlenmesi açık kaynak yazılımların daha fazla gelişeceğinin habercisidir.Bugün bile Linux , XP yada herhangi bir Windows işletim sisteminden daha fazla kullanım kolaylığı , ihtiyaca göre sayısız alternatif sunuyor. Bu yüzden gelecekte neler olacağını tahmin etmek çok zor olmasa gerek.