LANGUAGE TRANSLATE

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

23 Şubat 2014 Pazar

ROBOLİNUX

Macos icon teması ,  compiz ,  sanal windows ile bütün windows programları ve bütün ekran kartları, yazıcı ve wireless sürücüleri debian tabanlı bu dağıtımda hazır.


    
Robolinux Debian wheezy tabanlı yeni ve başarılı bir dağıtım.
Kurucusu John Martinson'un amacı kişisel Bilgisayar veya dizüstü bilgisayarlar için , verimliliği arttıran güvenli bir Linux İşletim Sistemi sağlamak.
Robolinux Pardus gibi wheezy tabanlı. Kurucusu John Martinson bir kaç kıtada yüzlerce pc ve dizüstü kullanıcısını dinledikten sonra her kullanıcının istediği ortak noktaları görmüş.
  Bilgisayar kullanıcıları virüs ve kötü amaçlı yazılımlardan ücretsiz korunmak istiyor , hepsi kullandıkları tüm windows programlarını linux dağıtımında çalıştırmak istiyor  vede hepsi daha az zamanda daha fazla iş yapabilmek istiyor.
Çoğu kişinin yaşadığı en büyük sorun windows programlarını linux dağıtımında çalıştıramadığı için windowsa geri dönmek olduğunu tespit eden John bu sorunu da ortadan kaldırmayı amaç edinmiş.
Robolinux herhangi bir Windows işletim sisteminden kat kat daha hızlı çalışıyor.
Windows kullanıcılarına özgü virüs ve kötü amaçlı yazılım tarafından etkilenmiyor, dizüstü bilgisayarınızın hızını artırıyor ve 3D masaüstü içinde kusursuz ve doğal olarak Windows programlarını çalıştırıyor. Playonlinux ve virtualbox ile windowsa geri dönmenizi gerektirecek hiç bir program kalmıyor. Malum internet explorer kullanmak zorunda olmak bile windows açmanıza neden oluyor. Bunun yerine artık hızlı açılan sanal bir windowsu robolinux ile kullanabilirsiniz.
Robolinux'te Sanal windows kurulumu için Virtualbox kullanıma hazır bir şekilde geliyor ,wireless ve yazıcılar gibi kapalı kodlu sürücüleri de sonradan arayıp bulmak zorunda kalmayacaksınız.

64 bit linux dağıtımlarında düzgün çalışmayabilen google earth uygulaması robolinux ile kolayca yüklenip stabil çalışabiliyor.
Sisteminde compiz yüklü olsun isteyenler için ise güzel haber compiz tamamen yüklü ve kullanıma hazır bir şekilde geliyor. Sadece compizi stabil olarak kullanan dağıtımların azlığına bakarak bile Robolinuxun ne kadar değerli bir dağıtım olduğunu anlayabilirsiniz. Bu bakımdan ben çok sevdim ufak tefek özelleştirmelerle hem havalı ,gösterişli hemde windows ihtiyaçlarınızı da gideren bir dağıtım bulduğunuz için çok sevineceksiniz.Ayrıca belirtmekte fayda var robolinux öntanımlı olarak gnome ve macos iconlarını kullanıyor.
Size kendi ekran görüntülerimden bir kısmını gönderiyorum. Robolinux yükleme basamakları video ve grafiksel olarak  linkte mevcut.http://www.robolinux.org/install/






adresinden de son sürüm robolinux dağıtımını indirip kullanabilirsiniz.
KAYNAK:linuxhaberleri.com

15 Şubat 2014 Cumartesi

Linux Sürümleri Arasındaki Farklar

Açık kaynak kodlu işletim sistemi olan Linux aynı zamanda birbirinden farlı sürümlere sahip olmasıyla tanınıyor. Günümüzde özellikle Türkiyeli kullanıcıların çoğu Microsoft’a ait olan Windows işletim sisteminin farklı sürümlerini tercih etsede gün geçtikçe hızla artan linux kullanımına şahit olmaktayız. Windows işletim sistemlerinin kısıtlamalarından bıkanlar, kurumsallaşıp da Windows işletim sistemlerine lisans ücreti ödemek istemeyenler, çoğu sürümü ücretsiz olarak dağıtılan ikinci alternatif Linux’a geçiş yapmakta tereddüt etmiyor. Peki Linux’a geçtik diyelim, hangi sürümü seçmemiz gerekiyor konusunda tereddüte düşeceğimiz kesin. Linux işletim sistemi adı gibi yalnızca tek sürümden oluşmamakta. Ubuntu, Linux Mint, Debian, openSUSE, Fedora, Red Hat, Slackware gibi versiyonlar arasında tereddüt eden kullanıcılar için hazırladığımız bu yazıda hangi linux sürümlerini kısaca tanıtıp, hangi Linux sürümlerini seçmeniz gerektiği ile ilgili ipuçları vereceğiz.

Linux sürümleri arasındaki farklar nedir?
Çekirdek
Her Linux sürümü nihayetinde bir temelde bir Linux işletim sistemidir. Hepsinin ortak noktaları vardır. Bu ortak noktaların en önemlisi Linux Çekirdeğidir. Linux çekirdeği Linux işletim sisteminin temelini oluşturan yazılımdır. Çekirdek yazılım bilgisayar donanımlarınızı yönetmenize yardımcı olmasının yanı sıra, donanım sürücülerini de bünyesinde barındırır. Dünya üzerindeki farklı ülkelerden geliştiricilerin ortak katkılarıyla hazırlanan Linux çekirdeğine nelerin girip girmeyeceği ile ilgili nihai kararı Linux’un sahibi ve onu ilk üreten kişi Linus Torvalds karar vermektedir.
Masaüstü Ortamları
Linux dağıtımlarının masaüstü ortamları kullanım amaçlarına göre farklılık göstermektedir. Örnek olarak Ubuntu, Gnome/Unity’yi; Kubuntu KDE yapısını, Xubuntu Xfce’yi; Lubuntu ise LXDE alt yapısını kullanmaktadır. Fedora sürümünde ise aynı anda birden fazla masaüstü ekranına sahip olabilirsiniz. Linux Mint gibi sürümlerde ise Ubuntu sürümünün ikili dosya sistemini desteklemektedir. Ayrıca kendi masaüstü yapısına ve yeşil ağırlıklı bir temaya sahiptir.
Tanıtım, Hedef ve Etik
Diğer işletim sistemleriyle olan reabeti de gözönünde bulunduran Linux’un en büyük rakibi Windows sürümleridir. Linux bu bağlamda Windows’tan kendi saflarına kullanıcı çekebilmek için bir takım kolaylıklar sağlar. Örneğin Windows’tan Linux’a geçiş yapan kullanıcıların zorlanmamaları için kararlı sürümlerinden Debian ve Linux Mint gibi işletim sistemlerini tavsiye etmektedir. Amatör kullanıcıları tercihi olan Debian ve Linux Mint özellikle Windows’a benzer masaüstü ekranları ve kullanım kolaylığı ile dikkatleri çekmektedir. Fakat Linux ileri derece kullanıcı profili için Fedora, Red Hat sürümleri imdatlarına yetişen stabil sürümlerden bazılarıdır. Günümüzde Linux işletim sisteminin en çok kullanıdığı alan web teknolojileri sektörü olarka belirtilebilir. Bugün web hosting olarak tanımlanan sistemlerin çalışmasında en çok tercih edilen işletim sistemi Linux’un CentOS sürümü olarak belirtilmektedir.
Kullanıcıların geneli çoğunlukla Windows işletim sistemlerini yalnızca 1 sistemmiş gibi algılar. Aslında durum farklıdır çünkü Window işletim sistemleri de farklı sürümlere sahiptir. Örneğin Windows 7 Enterprise, Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, Windows 7 Starter gibi. Sadece kullanıcılar mevcut işletim sistemlerinin işlevlerinden daha ziyade, onu kolay kullanılabilir olduğundan dolayı tercih etmektedir. Yeni bir cihaz alan kullanıcının aslında farketmeden üzerinde bulunan Windows işletim sistemine de ücret ödediğinin bilincinde değildir. Çoğu kullanıcı zaten ürün seçimlerini de bilinçsizce yapar. Linux işletim sistemini Windows’tan ayıran en büyük fark ücretsiz ya da düşük ücretli olmasıdır. Diğer ayırıcı özellik ise Windows sürümleri kapalı kaynak kodlamaya sahipken, Linux işletim sistemleri açık kaynak kodlamayla, ileri seviyedeki kullanıcıların sistemi istedikleri gibi özelleştirmelerine imkan tanımaktadır. Teknoloji Defteri olarak sizlere en çok tercih edilen Linux sürümlerini tanıtarak sizlere ışık tutmayı amaçlıyoruz.
En çok tercih edilen Linux sürümleriUbuntu: Linux dağıtımları arasında kullanıcıların en çok tercih ettiği sürümdür. Hızlı ve stabil çalışabilme özelliği, sürekli güncelleştirmeler ve kolay kullanımı sayesinde çoğu kullanıcı tarafından tercih edilmektedir. Standart kullanıcılar için masaüstü versiyonunun bulunduğu Ubuntu‘nun aynı zamanda Cloud (bulut) ve Server (sunucu) sürümleri de bulunmaktadır. Kullanım alanına göre bu üç seçenekten birisini tercih edebilirsiniz. Linux Ubuntu sürümünü indirmek için tıklayınız


Linux Mint: Donanım gereksinimi olarak en az kaynak tüketen işletim sistemi olarak tanınan Linux Mint işletim sistemi bu özelliği ile çoğu kullanıcı tarafından tercih edilmektedir. Ülkemizde de binlerce kişi tarafından kullanılmaktadır. Güncelleştirmeleri ve kolay kullanımı ile standart kullanıcıların il tercih etmesi gereken işletim sistemi olarak tanımlanabilir. Windows’tan Linux platformuna geçmeyi planlayan kullanıcıların ilk etapta tercih etmesi gereken Linux sürümüdür. Açık yeşil temasıyla dikkatleri çekmektedir. Linux Mint sürümünün Türkçe desteği de mevcuttur. Linux Mint sürümünü indirmek için tıklayınız



Debian: Linux sürümleri içerisinde ileri derecede kullanıcı profili için geliştirilmiş sürümlerden birisi olan Debian, Dünya üzerinde en çok kullanılan Linux sürümüdür. Desteklediği donanım çekirdek yazılımı oldukça geniştir. Yani çoğu donanımı rahatlıkla destekleyebilmektedir. Tamamen açık kaynak kodlama ve geliştirmeye açık bir işletim sistemidir. Bu bağlamda kodlama bilginiz yokda Debian sürümünü kullanmanız pek de mantıklı değildir. Debian kullanan milyonlarca kullanıcının olduğu platformlardan istediğiniz konuyla ilgili destek alabilmeniz mümkündür. Debian sürümünü buradan indirebilirsiniz.

Fedora: Aslında Red Hat sürümünün devamı niteliğindeki Fedora versiyonu, kar amacı güdülmeden Linux işletim sisteminin geliştirilmesi amacıyla ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Tamamiyle açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Red Hat kadar ünü olmamasına rağmen Red Hat yerine tercih edilebilecek en stabil işletim sistemidir. Aynı anda hem GNOME hem de KDE, Xfce ve LXDE masaüstü platformlarını kullanabilmektedir. Bu haliyle ileri seviyedeki kullanıcılara hizmet vermektedir. Fedora sürümünü indirmek için tıklayınız


Pardus: Linux altyapısını temel alan Pardus sürümü TÜBİTAK tarafından millileştirilmiş ve Türk kullanıcıların kullanımına sunulmuştur. Tamamen ücretsizdir. Yakın gelecekte tüm resmi dairelerde kullanılması planlanmakta olup sistem desteğiyle tercih sebebi olmaktadır. Resmi web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirebileceğiniz gibi aynı zamanda kurulum diskini ücretsiz olarak TÜBİTAK‘dan sipariş verebilirsiniz.. Pardus sürümünü indir

8 Şubat 2014 Cumartesi

UBUNTU 12.04.4 YAYINLANDI



     










Ubuntu 12.04.4 LTS  yayınlandı.

Merakla beklediğimiz bu sürüm uzun süre desteklenecek.

Colin Watson Ubuntu 12.04.4 linux dağıtımının duyurusunu yaptı.
Ubuntu canlı cd ve yüklenebilir cd şeklinde 
bütün güvenlik güncelleştirlmeleri önemli hataları giderilmiş yeni şekliyle hazır.
Bu Ubuntu sürümü uzun dönemli desteğe sahip sürüm (LTS -long-term support-release) ,
2017 yılına kadar güvenlik ve diğer güncellemeleri yapılabilecek.
Ubuntu takımı bu sürüm için masaüstü(desktop),Server, Cloud, minimal 
ve diğer ortamlarını  2017 yılına kadar destekleyecek.
Bu sürüm kernel güncellemesi ve yeni yükleme güncellemeleri içeriyor
 bununla birlikte birkaç güncelleme yüklemeden sonra üretilmiş durumda 
yüklemeden hemen sonra güncelleme yapmayı unutmayın.

Kubuntu 12.04.4 LTS, Edubuntu 12.04.4 LTS, 
Xubuntu 12.04.4 LTS, Mythbuntu 12.04.4 LTS, ve
Ubuntu Studio 12.04.4 LTS indilebilir durumdadır.
 Bu masaüstü ortamlarının duyuruları aşağıdadır: 
 Kubuntu: http://kubuntu.org/news/kubuntu-12.04.4 
 Edubuntu: http://www.edubuntu.org/news/12.04.4-release 
 Xubuntu: http://xubuntu.org/news/xubuntu-12-04-4-released/ 
 Ubuntu Studio: http://ubuntustudio.org/2014/02/ubuntu-studio-12-04-4-precise-pangolin-point-release/ 
İndirmek için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.




   









1 Şubat 2014 Cumartesi

Manjaro Linux 0.8.7 Xfce/Openbox Resimli Kurulum ve İncelemesi


Yaklaşık iki aylık hata ayıklama sürecinin ardından Ascella kod adı ile Manjaro Linux 0.8.7 Xfce ve Openbox dağıtımları duyuruldu. Grafiksel kurulumlarına göz atalım ve genel duruşları hakkında notlar düşelim.



Bir süredir severek kullandığım dağıtım olan Manjaro Linux, Arch Linux tabanlı olmasına karşın Arch Linux'tan farklı bir paket derleme sistemi kullanıyor. Bu sebeple yalnızca kendi deposundaki paketleri kullanabiliyoruz. Güncelleştirmeler de Arch Linux'tan birkaç gün sonra tane tane değil toplu halde sunuluyor.

Arch Linux'un kullanıcı depolarından kurulum yapabilmek için yaourt denilen bir aracı kullanabiliriz. Yaourt ile arch paketi indirip tekrar paketleyerek kurabiliyoruz. Küçük de olsa sorun çıkarma ihtimali var.

Dağıtımın temel amacı son kullanıcıya hitap eden bir Arch Linux sunmak. Gerek görsellik gerekse geliştirilen araçlara bakarak bunu gerçekleştirme yolunda hızla ilerlediklerini rahatlıkla söyleyebilirim.

Dağıtımın Türkçe forumunun adresi:

Dağıtım resmi olan Xfce ve Openbox kalıplarının yanında Türkiye topluluğu tarafından çıkarılan KDE, Cinnamon, E17, LXDE ve Mate masaüstü ortamları ile kurulum kalıplarına sahip. Bu kalıplar elle yapılan kurulumlardan farklı temalar ile geliyor.

KURULUM 

Resmi olarak duyurulan Xfce ve Openbox kalıplarına:

adresinden ulaşabilirsiniz. Ben sanal makine ile kurulum yapıyorum. dd veya Unetbootin ile USB belleğinize Arch Linux/net install (x64) kalıbı olarak yazdırıp bilgisayarınıza kurulum yapabilirsiniz. Eğer Unetbootin kullanıyorsanız bilgisayarınız açıldığında karşınıza gelen ilk ekranda Default değil de Start seçeneğini seçtiğiniz anda sistem açılıyor.

Sistem gereksinimleri ise: 1 GB RAM ve 2 GHz tek çekirdek işlemci ile en yüksek gereksinimli olan KDE kalıbı dahi akıcı halde çalıştırabilirsiniz.

Eğer normal kurulum esnasında kapalı görüntü sürücüsünün de kurulmasını istiyorsanız USB'den başlattığınız ilk ekranda non-free drivers'ı seçerek açmanız yeterli. Dil seçimi kurulum esnasında yapıldığı için sistem İngilizce olarak açılıyor.

EFI, btrfs, yazılımsal RAID desteği gibi özellikler henüz grafiksel kurulumda mevcut olmadığı için bunları kullanmak isteyenler masaüstündeki kısayoldan komut aracı ile kurulumu çalıştırabilirler. Biz Linux Mint kurulum aracının sisteme uyarlanmış hali olan grafiksel arayüzle normal kurulum yapalım.

Kurulum uygulaması iki sistemde de aynı. İlk ekran dil seçimi. Yüzlerce dile destek sağlaması topluluğunun ne kadar yaygın ve güçlü olduğunu gösteriyor.

Dil seçiminin ardından kurulum uygulaması da Türkçe oluyor. Zaman diliminin Europe/İstanbul olmasını kendisi önerdi. Klavyede Turkish Turkish seçeneği Türkçe Q klavye.

Kullanıcı ismi ve şifresi

Bende tek sabit disk olduğu için onu kullanmamı önerdi.

Eğer kurulum yapacağınız bölüm ve takas alanınız hazır ise Bölümleri düzenle düğmesine tıklamanıza gerek yok. Kurmak istediğiniz bölümün üzerinde sağ tıklayıp "/ için işaretle" seçeneği ile kök dizini belirlemeniz yeterli.

Eğer bir takas alanınız yok ise Bölümleri düzenle deyip RAM boyutunuz civarı bir disk bölümü daha eklemeniz gerekli. Bölümü oluştururken File system linux-swap olmalı.

Ve sistemin kurulacağı bölüme sağ tıklayıp / için işaretle dediğiniz an kuruluma hazırsınız. Dilerseniz  sistemi tekrar yükleme esnasında ayarlarınız ve kişisel dosyalarınız silinmesin diye /home dizinini de ayrı oluşturulmuş bir bölüme bağlayabilirsiniz.

grub kurulumunu başta seçtiğiniz bölüme yapmayı önerecek. Benim de kullandığım grub Manjaro'ya ait. Kurulu bütün sistemleri sorunsuz olarak tanıyor. Değiştirmeden devam edelim.

Özetim:

Sizde kullanıcı adları, host adı ve sda'nın bölüm numarası farklı olacaktır. Kur dediğim an başladı. Kurulumu oldukça hızlı.

MASAÜSTÜ

Bilgisayarı yeniden başlatalım ve hareketli tema desteği ile mdm oturum açma ekranı karşımızda.

İşte kurulumun ardından Xfce masaüstü ve sistem menüsü:

0.8.6'daki çift panel tarzından Whisker menülü tek panel tarzına geçiş yapılmış. Linux Mint'te gördüğümüz tarzda bir açılış penceresi karşımızda. Dosya gezgini Thunar için yeşil simge seti kullanılmış.

Güncelleme yönetici bir güncelleme buldu. Dil yöneticisinin firefox, thunderbird ve 3 paketin daha İngilizce dil paketlerini indirmesine bir anlam veremedim.

Paket yöneticisi olarak bir ara Octopi'ye geçiş yapılmasına rağmen bu sürümde daha geliştirilmiş bir Pamac sunulmuş. Openbox ise Octopi ile gelmiş.

Sistem ilginç olarak 3.4.59 LTS linux kernel ile geliyor. 0.8.7 rc2'de ilk defa 3.10 serisi kernel denenmişti ancak fare klavye aşırı ısınma gibi sorunlar nedeniyle rc2a çıkarılıp 3.9 serisine geri dönülmüştü. rc3a kalıbı da 3.9 ile gelince ben hangi kernelin geleceğinden bir türlü emin olamıyordum çünkü 3.9 serisi EOL oldu yani ömrünü doldurmuştu. Siz eğer 3.10 serisinin sorun çıkarıp çıkarmayacağını görmek istiyorsanız kapalı görüntü sürücülerini kurmadan önce çabucak deneyebilirsiniz. Bunun için uçbirime
sudo pacman -S linux310

demeniz yeterli. Sistemi yeniden başlatınca üstteki 3.10.9 kerneli seçtim ve açıldı. Manjaro grub son seçileni hatırlıyor. Sistemde o an hangi kernelin çalıştığını uçbirime uname -r diyerek öğrenebilirsiniz.

Xfce'de ayarlar yöneticisinde Manjaro Settings Manager mevcut.

Sistem gereksinimleri daha da düşük olan ve âdeta ışık hızında çalışan tint2 panelli Manjaro Openbox:

Bilgisayarınızda sorunsuz çalışan bir kernele karar verdikten sonra o kernel için kapalı görüntü sürücüsü kurmak isterseniz Manjaro Hardware Detection mhwd'yi kullanarak tek komut ile yapabilirsiniz:
sudo mhwd -a pci nonfree 0300

Eğer kurulumun ardından bilgisayarınızın saati 3 veya 2 saat ileride görünüyorsa şu komutları çalıştırmanız kalıcı çözüm olacaktır:
sudo hwclock --hctosys --utc --noadjfile
deyip BIOS saatinizi tekrar ayarlayın.

Chromium'da Google hesabınızla oturum açarken dil sorunu nedeniyle Chrome'da oturum açılmıyor. Dolayısıyla senkronizasyon yapılmıyor. Bu sorunu aşmak için bir defalığına Chromium'u
LC_ALL=C chromium
komutu ile İngilizce olarak çalıştırıp oturum açmanız yeterli.  Yeniden Google oturumu açmanız gerekmediği sürece Chromium'u normal şekilde çalıştırabilirsiniz.

KAYNAK:http://www.linuxdunyam.com/2013/08/manjaro.html